Vynikajúce domáce žemle, ktoré vás vyjdú doslova na pár centov – pripravíte ich len z múky, vody a droždia.
Potrebujeme:
400 ml vody
Hladkú múku (pridávame podľa potreby)
1 kocka čerstvého droždia
1 lyžica masla
Soľ
Postup:
Vo vode rozmiešame droždie, pridáme soľ a postupne pridávame múku (múku je dobré preosiať, ale v prípade potreby ju môžete sypať aj rovno z vrecka).
Najskôr miešame lyžicou, pridáme maslo a následne začneme miesiť rukami.
Vymiesime lepivé cesto, ktoré preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme do bochníka.
Do misky nasypeme múku, uložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, premiesime ho, preložíme ho na pracovnú dosku, vyformujeme do pohodlhovastého tvaru a nakrájame na kúsky.
Každý vyformujeme na bochník.
Takéto bochnky preložíme na pomúčený plech a necháme prikryté podkysnúť, kým sa nám rúra vyhreje na 220 stupňov.
Potom urobíme na povrchu zárezy, potrieme vodou a dáme piecť.
Pečieme 20-25 minút. Na spodok rúry počas pečenia uložte nádobu s vodou.
Video návod