Nemusíte chodiť pre pečivo do obchodu, toto je jednotka: Úžasné žemle za pár centov – rýchle, jednoduché a vnútri ako vatička!

Vynikajúce domáce žemle, ktoré vás vyjdú doslova na pár centov - pripravíte ich len z múky, vody a droždia.

Vynikajúce domáce žemle, ktoré vás vyjdú doslova na pár centov – pripravíte ich len z múky, vody a droždia.

Potrebujeme:

400 ml vody

Hladkú múku (pridávame podľa potreby)

1 kocka čerstvého droždia

1 lyžica masla

Soľ

...

Postup:

Vo vode rozmiešame droždie, pridáme soľ a postupne pridávame múku (múku je dobré preosiať, ale v prípade potreby ju môžete sypať aj rovno z vrecka).

 

Najskôr miešame lyžicou, pridáme maslo a následne začneme miesiť rukami.

Vymiesime lepivé cesto, ktoré preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme do bochníka.

Do misky nasypeme múku, uložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť.

 

Vykysnuté cesto.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, premiesime ho, preložíme ho na pracovnú dosku, vyformujeme do pohodlhovastého tvaru a nakrájame na kúsky.

Každý vyformujeme na bochník.

 

Takéto bochnky preložíme na pomúčený plech a necháme prikryté podkysnúť, kým sa nám rúra vyhreje na 220 stupňov.

Potom urobíme na povrchu zárezy, potrieme vodou a dáme piecť.

Pečieme 20-25 minút. Na spodok rúry počas pečenia uložte nádobu s vodou.

Video návod