Od tohto momentu je papier na pečenie v mojej rodine považovaný za poklad: Ďakujem mojej sestre za geniálny tip!

Papier na pečenie má doma asi každý, viete však, čo všetko táto kuchynská pomôcka skutočne dokáž?

Tu je niekoľko trikov, ktoré sa oplatí poznať.

Krásny tvar vďaka papieru na pečenie

Tento jednoduchý zlepšovák mi poradila majiteľka mojej obľúbenej cukrárne a hodí sa každému, kto nemá doma špeciálne cukrárske sety na prípravu plneného pečiva.

Papier na pečenie si nastriháme.

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Preložíme na polovicu a začneme rolovať do tvaru kužeľa.

 

 

 

 

Lístkové cesto nakrájame na pásiky.

Začneme obmotávať okolo kužeľa.

 

 

 

 

Uložíme na plech.

 

 

Potrieme vajíčkom.

 

 

A upečieme.

Potom papier na pečenie vyberieme a naplníme šľahačkou a posypeme nasekanými orechmi.

 

 

Finta starých pekárok –  pre jemnejšie, vláčnejšie pečivo a kratší čas pečenia!

 

Perfektná finta s papierom na pečenie: Vďaka tomuto budete mať cesto upečené rýchlejšie a pečivo bude chutnejšie!

 

Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť.

Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí.

Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.

Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody.

Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu.

Podľa gazdiniek je vďaka tomuto triku pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie.

Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.

Ako využiť papier na pečenie v domácnosti?

 

Len ľutujem, že som na to neprišla skôr: Vďaka perfektnému triku už nikdy nemusíte čistiť pripálený toastovač a dlhšie vám vydrží!

Už nikdy viac nebudete čistiť pripálený toastovač a odlepený teflón!

Stačí, ak do vnútra toastovača vložíte kúsok papiera tak, aby sa pečivo vôbec povrchu nedotýkalo.

Jednoducho zatvorte a pripravte ako zvyčajne –jediný rozdiel je ten, že musíte nechať piecť trochu dlhšie, aby sa pečivko zapieklo dochrumkava.

Potom stačí vybrať aj s papierom a ľaľa – žiaden roztočený syr, pripálené zvyška a toastovač je stále ako nový!

Každá panvica bude mať v momente nepriľnavý povrch a nepotrebujete žiaden tuk

Ak nemáte k dispozícii nepriľnavú panvicu, príprava niektorých tipov pokrmov môže byť problémom.

Neustále striehnutie na to, aby sa jedlo nepripálilo, však už nemusí byť vašim prípadom.

Prinášame vám jednoduchý trik, ktorý používajú pri príprave pokrmov aj špičkoví šéfkuchári.

Jediné, čo musíte urobiť je položiť na povrch ktorejkoľvek panvice obyčajný papier na pečenie.

Presvedčte sa, že to skutočne funguje!

 

Jednotka na čistenie

Môžete ním perfektne vyčistiť otvárače na konzervy.

Papier len vložte tam, kde vkladáte okraj konzervy a niekoľkokrát otočte.

Okrem toho, že ho účinne vyčistíte, voskový povrch zabráni rýchlemu nahromadeniu ďalších nečistôt.

Ochráni pred vodným kameňom a zaschnutými kvapkami vody – batérie sa budú lesknúť ako nikdy!

Voskovaný papier na pečenie sa dá použiť aj udržanie krásneho lesku vodovodných batérií.

Stačí, ak čistú batériu pretriete papierom.

Vosk na nich vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá odolá vode.

Podobne ochráni povrch pred koróziou.

Čo ešte dokáže?

Pri zaseknutom zipse stačí, ak prejdite voskovaným povrchom po zipse z oboch strán a zips sa bude úplne ľahko zatvárať aj otvárať.

 

Household Uses for Wax Paper

 

Zabaľte syr aj slaninku do papiera na pečenie – budete sa diviť, ako dlho vám vydržia tieto potraviny v chladničke čerstvé.

Skvelý na založenie ohňa

 

 

Ak máte doma papier na pečenie, nepotrebujete žiaden iný pomocný prostriedok na založenie ohňa.

Navyše, papier horí pomaly a spoľahlivo, nemusíte sa preto obávať o teplo vášho rodinného krbu.

Dajte ho do mikrovlnky

 

Household Uses for Wax Paper

 

Skôr ako dáte do mikrovlny jedlo, prikryte ho papierom na pečenie.

Zabránite tak prípadnému striekaniu a znečisteniu vnútra mikrovlnky.

Ochráni tkaniny

 

 

Papier na pečenie ochráni látku pred vlhkosťou a vyblednutím. Zabaľte doň svoju obľúbenú bielizeň alebo drahocenné kusy tkanín. Papier perfektne ochráni látku.

Ako ozdobiť tortu s čokoládou – ako z cukrárne

Na prvý pohľad sa tento druh dekorácie môže zdať náročný, ale čoskoro uvidíte, že nie je ťažké pracovať s čokoládou, ak poznáte tento skvelý postup. Papier na pečenie možno použiť napríklad na vytvorenie šablón rôznych tvarov.

Listy, ornamenty, alebo najrôznejšie kresby – to všetko zvládnete s obyčajnou čokoládou a papierom na pečenie.

Tento tip mi poslala moja sestra Mirka a je to naozaj úžasná vec. S týmto vytvorí sladké zázraky naozaj každý!

Potrebujeme:

papier na pečenie

1 až 2 tabuľky čokolády.

 

Čokoládové zdobenie je najlepšie vtedy, ak je povrch dezertu rovný.

Ak je koláč pokrytý tmavou čokoládou, zvoľte biele zdobenie a naopak, ozdoby tak krásne vyniknú.

Na začiatok nakrájajte čokoládu na malé kúsky a umiestnite ju do suchej misky nad vodnú paru, aby ste ju roztavili.

Dávajte pozor, aby ste v zmesi nemali hrudky, pretože s tými sa nebude dať pracovať.

Čokoládu neustále miešame, aby sme získali homogénnu hmotu.

 

 

Existuje niekoľko typov dekorácie.

Najprv si vytvoríme vrecko na zdobenie z papiera na pečenie – to je úplne najlepší pomocník.

A urobíme len skutočne malilinký otvor na čokoládu.

Roztavenú čokoládu nalejeme do vrecka a kreslíme, ako klasickým perom.

Čím menšia je dierka na taške, tým viac dokážeme. Začneme kresliť vzory pomalým stláčaním vrecka na pečenie.

 

 

 

 

Tí, ktorí nemajú so zdobením žiadne skúsenosti, najväčšiu pomoc majú práve v papieri na pečenie.

Položte ho na papier, na ktorom vytlačený ľubovolný vzor.

Obkreslite, nechajte zatvrdnúť a potom jednoducho preložte na trotu – samozrejeme opatrne, ale nezabudnite, že nedokonalosti sa dajú opraviť pomocou roztopenej čokolády.

 

 

Stuhnutú čokoládu oddelíte od papiera čepeľou noža a potom už len priložíte na časť torty, ktorú chcete vyzdobiť.

 

 

Nasledujúca metóda nie je najjednoduchšia, ale stojí za vyskúšanie – efekt je úžasný.

Budeme potrebovať umyté a usušené lsity.

Najprv nakrájajte čokoládu, dajte nad vodnú paru, rozpustite a naneste ju na čistý, suchý list pomocou štetca.

Dajte čokoládové listy do chladničky na jednu hodinu a potom opatrne odstráňte z listov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najľahšou dekoráciou je pavučina, ktorá môže byť vyrobená z bielej alebo tmavej čokolády.

Vytvorte si lievik z papiera na pečenie a urobte tento jednoduchý vzor na povrch torty – jednoduché a veľmi efektné.

 

 

Teraz by sme vám chceli predstaviť niekoľko fotografií s dekoráciami z čokolády a papiera na pečenie.

Jednoducho fantastické!

 

 

 

Príklad ozdoby z čokolády

 

 

Keď pracujeme s čokoládou, musíme byť veľmi opatrní, pretože pri Dorotku sa rýchlo opäť rozpúšťa a mäkne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krásna dekorácia