zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto korenie má doma hádam každý: Tušíte však, čo dokáže, ak ho trochu popučíte a zalejete medom?

O tomto účinku vedeli aj naši starí rodičia!

Rasca ani zďaleka nie je obyčajnou koreninou.

Jej účinky na naše telo sú také ohromné, že by bol doslova hriech nevyužiť jej potenciál naplno.

Napokon, nie nadarmo sa rasci hovorí korenie života!

Čo dokáže?

 

 

Prevencia rakoviny hrubého čreva a rakoviny pankreasu

Detoxikácia a prevencia srdcovo-cievnych ochorení

Zlepšuje trávenie a dokáže nakopnúť metabolizmus

Popučte ju a dajte do každého slaného jedla, chránite tak obličky pred negatívnym vplyvom sodíka

Proti refluxu a páleniu záhy funguje prekvapivo rýchlo – krátko ju požujte v ústach

Pomoc pri nadúvaní a plynatosti

Obsahuje vápnik, vitamíny A a B12, draslík a horčík – dokonalý vitamínový mix pre naše kosti a kĺby

Dodáva telu železo, čím pomáha proti chudokrvnosti

Zlepšuje pamäť a bojuje proti úzkosti a únave

Pozitívne vplýva na hladinu melatonínu, čím pozitívne vplýva na nespavosť

 

Ako ju využiť naplno ?

Pre rýchly účinok pri pálení záhy, stačí jednoducho požuť v ústach.

Na nevoľnosť: Zmiešajte pár lyžíc medu s popučenou rascou a konzumujte po jedle.

Táto kombinácia je výborná aj ako výživa pre kosti, kĺby, proti zápalom, nadúvaniu.

 

 

Navyše, ak si ju budete pravidelne dávať pred spaním, porazíte nespavosť.

Proti plynatosti stačí zmiešať 3 gramy čerstvo namletej rasce s pohárom vlažnej vody a vypiť.

Tiež ide o domáci liek proti kŕčom v bruchu.

Ak máte problémy s chudokrvnosťou, alebo krvným tlakom, pridávajte si rascu do každého pokrmu.

 

 

Rascu je dobré pred pridaním do jedál popučiť, aby sa z nej uvolnili všetky liečivé látky.

Na liečbu cukrovky: čerstvo namletú rascu (stačí len pár zrniek) zmiešajte s pohárom vody a pite 2x denne.

Ani s rascou to však netreba preháňať, pokiaľ netrpíte akútnymi tráviacimi alebo inými zdravotnými ťažkosťami, príjem by nemal prekročiť 1/2 lyžice rasce v jednom pokrme maximálne 3x do týždňa.

Recept proti kašľu

 

Keď nás bolelo hrdlo a hrozila angína, babička nám vždy robila túto kúru z rasce: Stačilo len párkrát užiť a choroba sa nás pustila!

 

Potrebujeme:

50 g mletej rasce (dá sa použiť aj celá, ak nemáte mletú)

250 ml vody

Pre dospelých aj 1 lyžicu slivovice :-)

Postup:

Rascu zmiešajte s 200 ml vody, preložte na plameň a pod pootvorenou pokrievkou varte na miernom plameni 15 minút.

Teraz by ste mali mať v hrnci hustú tmavú zmes.

 

 

Scedíme tekutinu a pridáme do nej ešte 50 ml vody.

Opäť preložíme na plameň a necháme prevariť.

Neviem, ako je to s celkom malými deťmi, ale nám dávala babička tento „vitamín“ až od asi 10 rokov.

Dospeláci si pridávajú do výslednej zmesi 1 lyžicu slivovice. :-)

 

 

Deti užívajú 2 x za deň jednu lyžičku zmesi a dospelí 3x za deň 1 lyžicu.

Pozor, aby ste si potom nesadli za volant, keďže obsahuje alkohol.

Stačí užívať krátko, nám sa po pár dávkach vždy uľavilo a už stačili len zázvorové a bylinkové čajíky :-).

Za rýchly nástup účinku môžu protizápalové účinky rasce.

Keď však túto kúru užívate, nezabúdajte na dostatok tekutiny, rasca má diuretický účinok.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie