Batôžteky s tvarohovou náplňou: Neopísateľne chutné pečivo, tajomstvo je ukryté v tom úžasne jemnom ceste!

Najlepšie kysnuté cesto na svete. Robím z neho aj buchty, rožky a koláče. Určite skúste!

Potrebujeme:

cesto:

300 g hladká múka

300 g polohrubá múka

40 g droždia

80 g Kr. cukor

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300-350 ml mlieko

100 g rozpustené maslo

2 ks žĺtky

3/4 lyžičky soľ

plnka:

500 g jemný tvaroh

5 PL kr. cukor

3 PL detská krupica

2 ks vajcia

1 bal. vanilkový cukor

1 ks citrón – kôra

štipka soľ

ďalej:

80 g rozpustené maslo

1 ks vajce na potieranie

hrozienka na ozdobu

Postup:

Pripravíme si kvások. Do menšieho hrnca dáme 100 ml teplého mlieka, pridáme lyžicu cukru a zohrejeme, pridáme namrvené droždie,  poprášime múkou a necháme vyjsť.

Do misy preosejeme obe múky. Pridáme soľ, cukor, kvások, žĺtka, rozpustené maslo, vanilku. Mlieko pridávame podľa potreby. Cesto dobre vypracujeme. Má byť hladké, elastické a nie príliš husté ale zase ani príliš riedke. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu.

Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín okrem bielkov. Bielky našľaháme so štipkou soli do tuhej peny. Vyšľahané bielky opatrne zamiešame do tvarohovej náplne.

Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske asi na hrúbku 3 mm. Približne na 32×40 cm. Vykrojíme kocky o veľkosti 8×8 cm a nakrájame. Na každú kocku položíme lyžicu plnky. Chytíme si dva rohy cesta naproti sebe a spojíme ich. Stlačíme je a jemne zatočíme. To isté urobíme s dvoma ostatnými rohmi cesta. Do spoja v prostriedku môžeme položiť sušené hrozienka, je to len na dekoráciu. Batôžky umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Necháme kysnúť asi 15 minút.

Potierame rozšľahaným vajcom a šup do rúry. Pečieme na 170 st. asi 15-20 minút. Ihneď po vybratí z rúry potrieme každý batôžtek rozpusteným maslom, potom prikryjeme papierom na pečenie a ešte prehodíme utierku cez papier a necháme odstáť do úplného vychladnutia. Cesto zostane krásne vláčne. Uskladňujeme prikryté, aby zbytočne batôžky nevysychali. Sú mäkké i druhý deň.