plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasné triky s cestom, ktoré premenia obyčajné pečivo na hotovú pastvu pre oči: S týmto budete hviezdiť na každej oslave!

Najskôr pár základných receptov na cesto – potom príde to kúzlo

Rýchle cesto na slané aj sladké domáce dobroty – náhrada lístkového cesta

Vynikajúce a rýchle cesto na domáce dobroty. Všetky prísady okrem masla by nemali byť priamo z chladničky.

Potrebujeme:

  • 500 g múky
  • 200 g masla
  • 250 ml kefíru
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Postup:

Na suchú pracovnú dosku nasypeme 450 g múky (50 g si nechajte na vyvaľkanie cesta). Do múky spravte jamku a do nej nalejte kefír, vajce a nasypte štipku soli. Vypracujeme mäkké cesto.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Maslo nakrájame na kúsky a posypeme ich zľahka múkou.

Cesto rovaľkáme na tenký plát, do prostriedku vložíme 1/3 masla a zabalíme ako obálku. Cesto opäť rozvaľkáme a takto pokračujeme takto ešte 2x. Poslednú vrstva dobre posypeme múkou a zabalíme do fólie. Môžeme skladovať v chladničke, alebo v mrazničke – v mrazničke cesto vydrží až 3 mesiace.

recept na jednoduché chutné cesto

Pred pečením vyberte cesto z chladničky na 30 minút. pečieme v dobre vyhriatej rúre.

Krehučké maslové cesto

Potrebujeme:

200 g masla

130 g práškového cukru

350 g hladkej múky

2 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

90 g nasekaných vlašských orechov

Žĺtok na potretie

Postup:

Do misky nasypeme oba druhy cukru, pridáme maslo, aj žĺtok a premiešame. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiesime hladké, jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky – stačí na 15-20 minút.

Odležané cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 5-7 mm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé venčeky a potrieme ich rozmiešaným žĺtkom. Potom už stačí len preložiť na plech vystlaný papierom a každý kúsok posypať orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 12-15 minút.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Linecké cesto od cukrára

Potrebujeme:

500 g  hladká múka
250 g masla
250 g práškový cukor
2 žĺtky
1 vajce
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička citrónovej kôry

Postup:

Všetky prísady si jednoducho zmiešame na pracovnej dosky, uhnetieme jednotné cesto (maslo sa počas hnetenia teplotou rúk rozpustí a spojí všetky prísady).  Cesto a dáme do druhého dňa do chladničky.
Ba druhý deň na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme vo vyhriatej rúre  (180 ° C asi 10 – 15 minút). Upečené pečivká zlepujeme lekvárom alebo marmeládou. Môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.

Klasická piškóta

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 180 g múky
  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 15 gramov vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • olej na vymastenie formy

Postup:

Oddeľte žĺtky od bielkov. V oddelenej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s malým množstvom cukru na tuhý sneh. K žĺtkom postupne primiešame aj sypké prísady a nakoniec – po častiach aj sneh.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Piškótu pečieme pri teplote 190 až 200 stupňov 20-30 minút. Hotovú piškótu necháme na rošte celkom vychladnúť.

Rýchle kysnuté cesto

To je najjednoduchší recept na buchty, kysnuté koláče, domáce pečivo (rožky, žemle) alebo pizzu. Je určený pre tých, ktorí chcú šetriť časom a nie kvalitou.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 1 polievková lyžica suchého droždia alebo 50 g čerstvého
  • 2 polievkové lyžice kr. cukor
  • 3 šálky hladká múka
  • 300 ml teplej vody alebo mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1/3 pohára rastlinného oleja

Postup:

Tekuté prísady by mali byť mierne teplé, optimálne 35-40 stupňov. Vo vode rozpustíme cukor, droždie a 3 lyžice múky. Keď vyjde kvások, pridáme múku. Vypracujeme jednotné cesto a dáme kysnúť len na 15 maximálne 30 minút/ prikryjeme utierkou.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Keď cesto narastie, pridajte rastlinný olej a soľ. V malých častiach pridávame múku (najlepšie preosiatu) a miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky. Dajte ho opäť na 15 minút na teplé miesto – malo by opäť narásť. Na pizzu potom stačí cesto natiahnuť do požadovaného tvaru. Prípadne  použijeme na koláče, buchty, alebo iné pečivo. Pred pečením necháme ešte 15 minút odstáť. Pečieme vo vyhriatej rúre.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Krehké pečivo – sušienky, vianočné pečivo…

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 3 šálky hl. múky
  • 250 g masla
  • 1 šálka cukru
  • 15 gramov vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • štipku soli

Postup:

Dôkladne zmiešame cukor so zmäknutým maslom.

Pridáme ostatné prísady, vypracujeme cesto a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.

Vytvorte tvary aké chcete a pri teplote 180-200 stupňov pečte 20-30 minút.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Úžasné nápady, ako premeniť cesto na umelecké dielo!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

2

13.

9

14.

15.

16.

17.

18.

19.

6

20.

21.

7

22.

10

23.

 

 

Najlepšie recepty na dnes