Najskôr pár základných receptov na cesto – potom príde to kúzlo
Rýchle cesto na slané aj sladké domáce dobroty – náhrada lístkového cesta
Vynikajúce a rýchle cesto na domáce dobroty. Všetky prísady okrem masla by nemali byť priamo z chladničky.
Potrebujeme:
- 500 g múky
- 200 g masla
- 250 ml kefíru
- 1 vajíčko
- štipka soli
Postup:
Na suchú pracovnú dosku nasypeme 450 g múky (50 g si nechajte na vyvaľkanie cesta). Do múky spravte jamku a do nej nalejte kefír, vajce a nasypte štipku soli. Vypracujeme mäkké cesto.
Maslo nakrájame na kúsky a posypeme ich zľahka múkou.
Cesto rovaľkáme na tenký plát, do prostriedku vložíme 1/3 masla a zabalíme ako obálku. Cesto opäť rozvaľkáme a takto pokračujeme takto ešte 2x. Poslednú vrstva dobre posypeme múkou a zabalíme do fólie. Môžeme skladovať v chladničke, alebo v mrazničke – v mrazničke cesto vydrží až 3 mesiace.
Pred pečením vyberte cesto z chladničky na 30 minút. pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Krehučké maslové cesto
Potrebujeme:
200 g masla
130 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
1 lyžičku prášku do pečiva
90 g nasekaných vlašských orechov
Žĺtok na potretie
Postup:
Do misky nasypeme oba druhy cukru, pridáme maslo, aj žĺtok a premiešame. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiesime hladké, jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky – stačí na 15-20 minút.
Odležané cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 5-7 mm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé venčeky a potrieme ich rozmiešaným žĺtkom. Potom už stačí len preložiť na plech vystlaný papierom a každý kúsok posypať orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 12-15 minút.
Linecké cesto od cukrára
Potrebujeme:
500 g hladká múka
250 g masla
250 g práškový cukor
2 žĺtky
1 vajce
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička citrónovej kôry
Postup:
Všetky prísady si jednoducho zmiešame na pracovnej dosky, uhnetieme jednotné cesto (maslo sa počas hnetenia teplotou rúk rozpustí a spojí všetky prísady). Cesto a dáme do druhého dňa do chladničky.
Ba druhý deň na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme vo vyhriatej rúre (180 ° C asi 10 – 15 minút). Upečené pečivká zlepujeme lekvárom alebo marmeládou. Môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.
Klasická piškóta
Potrebujeme:
- 180 g múky
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 15 gramov vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- olej na vymastenie formy
Postup:
Oddeľte žĺtky od bielkov. V oddelenej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s malým množstvom cukru na tuhý sneh. K žĺtkom postupne primiešame aj sypké prísady a nakoniec – po častiach aj sneh.
Piškótu pečieme pri teplote 190 až 200 stupňov 20-30 minút. Hotovú piškótu necháme na rošte celkom vychladnúť.
Rýchle kysnuté cesto
To je najjednoduchší recept na buchty, kysnuté koláče, domáce pečivo (rožky, žemle) alebo pizzu. Je určený pre tých, ktorí chcú šetriť časom a nie kvalitou.
Potrebujeme:
- 1 polievková lyžica suchého droždia alebo 50 g čerstvého
- 2 polievkové lyžice kr. cukor
- 3 šálky hladká múka
- 300 ml teplej vody alebo mlieka
- 1 lyžička soli
- 1/3 pohára rastlinného oleja
Postup:
Tekuté prísady by mali byť mierne teplé, optimálne 35-40 stupňov. Vo vode rozpustíme cukor, droždie a 3 lyžice múky. Keď vyjde kvások, pridáme múku. Vypracujeme jednotné cesto a dáme kysnúť len na 15 maximálne 30 minút/ prikryjeme utierkou.
Keď cesto narastie, pridajte rastlinný olej a soľ. V malých častiach pridávame múku (najlepšie preosiatu) a miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky. Dajte ho opäť na 15 minút na teplé miesto – malo by opäť narásť. Na pizzu potom stačí cesto natiahnuť do požadovaného tvaru. Prípadne použijeme na koláče, buchty, alebo iné pečivo. Pred pečením necháme ešte 15 minút odstáť. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Krehké pečivo – sušienky, vianočné pečivo…
Potrebujeme:
- 3 šálky hl. múky
- 250 g masla
- 1 šálka cukru
- 15 gramov vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- štipku soli
Postup:
Dôkladne zmiešame cukor so zmäknutým maslom.
Pridáme ostatné prísady, vypracujeme cesto a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.
Vytvorte tvary aké chcete a pri teplote 180-200 stupňov pečte 20-30 minút.
Úžasné nápady, ako premeniť cesto na umelecké dielo!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.