Slané torty sú stále obľúbenejšou alternatívou klasickej torty na slávnostné príležitosti. Jej príprava je mnoho jednoduchšia ako v prípade sladkej torty a zvládne ju skutočne každý. Okrem toho sa takouto pochúťkou zavďačíte aj oslávensom, ktorý nie sú na sladké dezerty. Inšpirujte sa týmito chutnými nápadmi a prekvapte oslávenca slanou dobrotou.
Potrebujeme na základnú okrúhlu tortu:
2-3 okrúhle bochníky chleba
600 g smotanového syra (môžeme nahradiť jemným tvarohom)
400 g kyslej smotany
3-4 lyžice majonézy
4 vajcia uvarené natvrdo
250 g údeného lososa (môžete nahradiť šunkou nastrúhanou najemno)
1 zväzok zelenej cibuľky
1 zväzok kôpru
Na ozdobu:
1-2 uhorky
Salámu a šunku – pre milovníka rýb a morských plodov použijeme krevety, kaviár a údeného lososa
4-5 natvrdo uvarených vajec
Kôpor a petržlenovú vňať
Postup:
Z bochníkov odrežeme vrchnú časť. Opatrne odstránime kôrku a chlieb nakrájame na pláty hrubé 1-1,5 cm.
Celkovo by sme mali získať 6 plátov chlebíka.
Vo väčšej miske zmiešame syr s kyslou smotanou a majonézou. Ochutíme mletým korením.
Odložíme časť krému, ktorá bude slúžiť na potretie vonkajšej strany torty. Zvyšný krém rozdelíme na polovicu.
Do jednej polovice pridáme strúhané vajcia a zelenú cibuľku nasekanú najemno. Premiešame.
Do druhej časti pridáme lososa a nasekaný kôpor.
Prvý plát cesta potrieme vaječným krémom, prikryjeme druhým plátom a ten potrieme lososovým krémom. Krémy striedame, až kým nevyskladáme celé telo torty zo 6 plátov.
Potom boky torty natrieme zvyšným krémom, ktorý sme si odložili bokom a uložíme ju na minimálne 30 minút do chladničky.
Napokon tortu ozdobíme. Po bokoch môžeme rozložiť plátky uhorky nakrájané natenko a pásy údeného lososa. Na vrch ukladáme varené vajcia, krevety, farebnú zeleninu a bylinky. Môžeme zvoliť aj plátky šunky, salámu, slaninku a dozdobiť tortu podľa fantázie a toho, čo má náš oslávenec rád.
Zo zvyšného chlebíka môžeme pripraviť skvelé domáce krutóny do polievky alebo šalátu.