plny-hrniec_transparent_negativ.png

GAZDOVSKÉ zemiaky: Toto schová do vrecka aj tradičné francuzáky, celá rodina si chodila po dupľu!

Tieto zemiaky so smotanou a krkovičkou sú niečo tak fantastické, že ich určite budete robiť pravideľne.

Famózne gazdovské zemiaky so smotanou, vajcami a údenou krkovičkou, ktoré nikoho nenechajú ľahostajným.

 

 

Vďaka nášmu jednoduchému receptu ich pripravíte opäť o niečo chutnejšie.

Jedinečný recept na neodolateľné zapekané zemiaky s mäsom z youtube kanála Vaříme s Kubíčkem.

Potrebujeme:

1,2 kg zemiakov

2 vajcia

400 g údenej krkovičky

100 g eidamu 30%

500 ml smotany na šľahanie

100 ml vývaru

 

 

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

30 g bravčovej masti

maslo

soľ

mleté čierne korenie

 

 

muškátový oriešok

tatársku omáčku

pažítku (petržlenovú vňať)

Postup:

Do hrnca na sporáku nalejeme vodu. Vložíme zemiaky a dve vajcia.

Prikryjeme pokrievkou a varíme (vajcia 10 minút a zemiaky cca 20 minút).

Údenú krkovičku nakrájame na cca 1 cm veľké kocky.

Na panvici rozpustíme masť.

Pridáme mäso a zľahka osmažíme.

 

 

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.

Cesnak nakrájame na plátky.

Cibuľu pridáme do panvice ku krkovičke, zamiešame a zľahka osmažíme.

 

 

Potom pridáme nakrájaný cesnak a premiešame, zapekaciu formu vymastíme maslom.

Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpeme. Vajíčka nakrájame na tenké plátky.

Tretinu zemiakov nakrájame na plátky a poukladáme na dno pekáča.

Pridáme polovicu osmaženého mäsa s cibuľkou a cesnakom.

 

 

Potom rovnomerne naukladáme nakrájané jedno vajce.

Naukladáme tretinu nakrájaných zemiakov.

Pridáme ďalšiu vrstvu osmaženého mäsa a vajce.

 

 

Naukladáme poslednú vrstvu zemiakov.

Formu prekryjeme a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme cca 10 minút pri teplote 190°C.

 

 

Do misky rozbijeme vajce.

Nalejeme smotanu a vývar.

Pridáme soľ, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.

 

 

Zmes dôkladne vymiešame.

Po uplynutí doby posypeme zemiaky nastrúhaným syrom.

Zalejeme smotanovou zmesou a pridáme trochu masla.

 

 

Neprikryté zemiaky pečieme cca 35 minút pri teplote 190°C.

Do misky s tatárskou omáčkou pridáme nakrájanú pažítku, čierne korenie a soľ.

Dochutíme trochou citrónovej šťavy, zamiešame a vložíme na pol hodinu do chladničky.

 

 

Hotové francúzske zemiaky servírujeme s omáčkou, obľúbenou zeleninou a pažítkou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes