Ak vám doma ostalo pár jabĺk a neviete, čo s nimi, tak ich určite nevyhadzujte.
Poradíme vám, ako z nich pripraviť úžasnú pochúťku, akú ste určite ešte nejedli.
Vďaka tomuto jednoduchému receptu z youtube si pripravíme vynikajúce jablčné buchty.
Potrebujeme:
Na cesto:
260 ml vody
80 g kryštálového cukru
80 g masla
23 g čerstvého droždia
1 ČL soli
570 g hladkej múky
1/2 ČL vanilkového cukru
Na plnku:
600 g jabĺk
2-3 PL kryštálového cukru
Postup:
Do väčšej misky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo.
Všetko spolu premiešame.
Potom pridáme soľ, cez sitko preosejeme múku, zamiešame a rukami miesime, kým nám nevznikne cesto.
Cesto prekryjeme fóliou a utierkou a necháme 10 minút odstáť.
Potom ho položíme na podložku.
Cesto na 12 častí, ktoré ušúľame a uložíme na tanier, ktorý prekryjeme fóliou a utierkou a necháme odstáť 10 minút.
Do misky nastrúhame jablká, pridáme cukor a rukami poriadne zamiešame.
Nakrájané cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na kruhový tvar.
Rozvaľkané cesto nakrojíme krájačom z jednej strany do približne troch štvrtín na pásy.
Na neprekrojenú časť uložíme jablčnú hmotu, cesto z prázdnej strany pretočíme o 180°, prevlečieme a poriadne po stranách zahneme (viď video).
Buchty uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Dáme piecť na 20 minút pri teplote 50°C a potom pri teplote 180°C na 30 minút.
Dozlatista upečené jablčné buchty môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: