Zabudnite na volské oko či obyčajný chlebík vo vajíčku: Keď spravím vajíčka takto, všetci sa za nimi idú potrhať!

Vajcia sa dajú pripraviť skutočne na tisícky spôsobov, no mnohí ľudia nepoznajú tie najlepšie vychytávky, tipy a zlepšováky. Zozbierali sme ich pre vás tu, na jednom mieste. Keď budete potrebovať zužitkovať vajíčka, alebo z nich pripraviť špeciálne jedlo, ktoré navyše aj krásne vyzerá, toto sa vám bude určite hodiť – vyskúšajte ich fialové, nakladané, pečené, alebo nadýchané ako obláčik!

1. Z chlebíka vo vajíčku je zrazu najlepšie jedlo dňa

Keď budete nabudúce robiť chlebík vo vajíčku, skúste toto vylepšenie: Nie je to o nič zložitejšie, výsledok je však neporovnateľný!

Potrebujeme (na dve porcie):

4 krajce staršieho chlebíka

Kyslú smotanu

2-3 strúčiky cesnaku

1-2 lyžičky horčice

2 vajíčka

2 plátky syra

2 plátky salámy

Soľ a čierne korenie

Strúhaný syr

Postup:

Vajcia ušľaháme so smotanou, horčicou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Cestíčko by malo byť hustejšie. Pripravíme si plech, ktorý zľahka vymastíme.

Dva krajce chleba obalíme vo vaječnej zmesi a uložíme na plech vedľa seba. Na plátky uložíme šunku a syr a prikryjeme druhým krajcom obaleného chlebíka. Prelejeme zvyšným cestíčkom a posypeme syrom.

Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme, kým nie je chlebík z jednej strany zlatistý. Potom obrátime a necháme zapiecť aj z druhej strany.

Ešte jeden skvelý tip!

Krajce chlebíka len uložte na plech a prelejte vaječno-cesnakovou zmesou. Šup do rúry a o chvíľu podávate túto lahôdku. Rýchlo, bez vyprážania a kopy špinavého riadu. Celý recept nájdete TU.

Omrzel vás obyčajný chlebík vo vajíčku? Krajce len uložte na plech, zalejte cesnakovou zmesou a na vyprážanú klasiku si už nespomeniete!

2. Šup s nimi do rúry

Zlepšovák, ako pripraviť pokojne aj 24 vajec naraz, bez varenia a striehnutia na čas. Stačí, ak ich dáte na muffinový plech, vždy jedno vajce do jedného otvoru. Vajcia musia mať izbovú teplotu, takže ich vyberte ideálne 15 minút pred pečením. Šup do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 25 minút (ak chcete úplne natvrdo, nechajte o 5 minút dlhšie). Ja som tak minule prirpavila naraz 24 vajec natvrdodo vajíčkového hodového šalátu a bola to perfektná vec, kedže sporák som potrebovala mať voľný na iné dobrotky.

3. Fantasticky chutné a tá farbička!

Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.

4. Zabudnite na obyčajné volské oko

Zabudnite na obyčajné volské oko: Toto je omnoho lepšie!

Tento nápad som tiež skúsila vtedy, keď som potrebovala dať na stôl nejaké pekné pohostenie a veľa toho v chladničke nebolo. Táto našuchorená dobrotka vyzerá skvel a chutí ešte lepšie. Jednoducho vajcia rozdelíte, z bielkov ušľaháte sneh a navrstvíte ho na plech ako ostrovčeky. Na ne uložíte žĺtko a šup do rúry. Celý postup nájdete TU.

5

5. Nakladané vajíčka

Keď budete nakladať zeleninu, pridajte do pohárov aj zopár vajec: Netreba zavárať a je to pochúťka ako hrom!

K nakladaným uhorkám, čalamáde a najrôznejším dobrotkám si určite pripíšte aj tento nápad.

Potrebujeme:

10 vajec uvarených natvrdo a olúpaných

6 strúčikov cesnaku

6 ks cherry rajčín

1 papriku nakrájanú

1 cibuľu nakrájanú

Ak máte rad pálivé tak aj jednu feferónku

Nálev:

200 ml octu

1 l vody

7 guličiek čierneho korenia

7 guličiek nového korenia

2-3 bobkové listy

1 lyžicu soli

2 lyžice cukru

1 lyžicu horčičného semienka

Postup:

Je to veľmi jednoduché v hrnci zmiešame všetky prísady na nálev a necháme prevariť.

Do pohárov ukladáme vajcia a prekladáme ostatnou zeleninou. Do pohárov potom nalejeme horúci nálev a keď vyhladne, dobre uzavrieme víčkom. Ak nechcete, nemusíte voliť rôzne druhy zeleniny, stačí aj len cibuľa a cesnak.

Vychladnuté poháre vložíme do chladničky a necháme odležať 3 dni, potom si môžeme pochutnávať. Je to skutočne dobrota.

6. Vajíčka z aspiku

Veľkonočné pohostenie: Farebné želatínové kraslice

Potrebujeme:

10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených

2 šálky hovädzieho vývaru

20 g želatíny v prášku

1 červenú papriku

1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu

300 g šunky nakrájanej nadrobno

Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek

Postup:

Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.

Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).

Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.

7. Starší chlebík+vajíčka = perfektné slané koláčiky

Zabudnite na obyčajný chlebík vo vajíčku: Vyskúšate túto pochúťku zo staršieho chlebíka a už nikdy nebudete váhať, čo na večeru!

Muffinky, ktoré môžete podávať napríklad ako výbornú prílohu. Sú výborné a na prípravu úplne jednoduché. Ja doma používam aj ako náhradu za klasický chlebík vo vajíčku. Celý recept na túto dobrotku nájdete TU.

8. Omrzeli vás obyčajné chlebíky, dajte na stôl pred vašich hostí toto!

Zabudnite na obyčajné obložené chlebíky: Keď ich pripravíte takto, vaši hostia vás budú nosiť na rukách!

Moje deti nad obyčajnými chlebíkmi ohŕňajú nos, ale keď im dám na stôl toto, skočia po tom ako besné. :D  Je to vynikajúca pochúťka, ktorú vyčarujete z obyčajného toastového chlebíka a obľúbených ingrediencií. Výsledkom je skvelé jedlo, ktoré vynikajúco vyzerá a ešte lepšie chutí.

Potrebujeme:

12 plátkov toastového chleba

6 plátkov šunky

6 obyčajných vajec (12 prepeličích)

1 ks paradajky alebo 3-4 cherry paradajky

100 g strúhaného syra – voliteľné

Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)

Soľ, Čierne mleté korenie

Celý recept nájdete TU.

9. Perfektná pomôcka pri varení vajec!

Stačí pozrieť sa na tento obrázok a vždy presne viete, ako dlho treba vajíčka nechať variť. Je to skvelá pomôcka! :)

10. Najlepšia nátierka je len jedna – vajíčková krémová!

Najlepšia vajíčková pomazánka

Potrebujeme:

5 vajec

200 g kyslej smotany

1 a 1/2 lyžice horčice

1 lyžičku soli

Korenie podľa chuti

1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.

Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.

11. A toto je moje obľúbené – kreatívne jednohubky z vajec!

21 originálnych nápadov, ako vyčarovať z vajíčok originálne, hravé a predovšetkým chutné jednohubky. Inšpirujte sa!

Dnes najobľúbenejšie