Poznáte ten fantastický jablkový koláč z Ikea? Tak tieto muffiny chutia presne ako on, sú úžasné. Recept od Leony Z., naozaj sú to najlepšie muffiny, aké sme jedli.
Potrebujeme:
3 stredné jablká
citrónová šťava
1 lyžica hnedého cukru (dala som obyčajný kryštál)
1 lyžica mletého korenia (škorica, klinčeky, badyán)
200 g práškového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g masla
4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
250 g hladkej múky
1 vrecúško vanilkového cukru
Postup:
Olúpte jablká a nakrájajte ich na malé kocky. Pokvapkajte trochou citrónovej šťavy, zasypte lyžicou cukru a 1 lyžicou mletého korenia. Jablká preložte do kastrólika, priveďte do varu a cca 5 minút povarte.
Zmiešajte 200 gramov cukru a 250 g zmäknutého masla a vmiešajte kým maslo nezmäkne a nespojí sa s cukrom v hladkú zmes. Potom pridajte postupne 4 žĺtky a vmiešajte ich do zmesi. Pridajte 250 gramov preosiatej hladkej múky a 1 vrecúško vanilkového cukru. Opäť dobre premiešajte. Nakoniec vyšľahajte z bielkov sneh a opatrne ho vmiešajte do zmesi. Nalejte malé množstvo cesta do každej formičky na muffiny (ja som piekla v silikónových formičkách). Potom položte vždy lyžičku povarených jabĺk na cesto vo formičke a dolejte každú formičku cestom tak, aby úplne zakrývalo jablká. Vložte plech s koláčmi do rúry predhriatej na 160 stupňov a asi 35 minút pečte. Keď sú koláče krásne zlaté, tak je hotovo.