plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neskutočne jemné a chrumkavé domáce oškvarkové pagáče: Tento výnimočný recept nevymeníte už za žiadny iný!

Famózny recept z youtube na krehké oškvarkové pagáčiky, ktoré budete kvôli pozitívnemu ohlasu pripravovať aj každý týždeň. 

 

 

Potrebujeme:

Na kvások:

250 g mlieka

42 g droždia

1/2 ČL cukru

Na cesto:

500 g polohrubej múky

1 PL masti

1 vajce

2 ČL soli

400 g oškvarkov

Na potretie:

1 vajce

soľ

rascu

Postup:

Do misky pridáme mlieko, nadrobíme droždie a nasypeme cukor.

 

 

Do väčšej misy si pripravíme múku.

Pridáme soľ, masť, kvások, vajce, vodu podľa potreby.

Všetko spolu dobre premiešame.

 

 

Zmes potom dobre vymiesime rukami.

Miesime, kým nám nevznikne cesto.

 

 

Nádobu prekryjeme utierkou.

Cesto necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste.

 

 

Bravčové oškvarky pomelieme v mlynčeku na mäso.

Na pracovnú dosku si nasypeme múku.

Preložíme na ňu nakysnuté cesto, ktoré tiež mierne posypeme múkou.

 

 

Cesto rozvaľkáme do tvaru veľkého kruhu a po celej ploche natenko rozotrieme pomleté oškvarky.

Cesto prehneme do stredu približne v jednej tretine z každej strany.

Potom preložíme na polovicu a celé ešte raz (viď video).

 

 

Keď cesto s oškvarkovou pastou prehneme, prekryjeme ho utierkou a necháme 15 minút kysnúť.

Cesto potom vaľkáme na hrúbku 1,5 centimetra a pomocou formy z neho vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zbytky vykrojených častí cesta opäť povaľkáme a vykrojíme kolieska.

V miske si vidličkou rozšľaháme vajíčko a potrieme ním cesto.

 

 

Potom pagáčiky posypeme rascou, posolíme a necháme ešte 10-15 minúť kysnúť.

Rúru predhrejeme na 200°C, zvolíme program s ventilátorom.

Plech dáme na strednú priečku, teplotu stiahneme na 180°C a necháme piecť 15-20 minút.

 

 

Dozlatista upečené chrumkavé pagáčiky môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes