plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepečte v tejto forme len torty, toto je stokrát lepšie: Dajte do nej obyčajné zemiaky a vaši hostia budú pozerať od údivu!

Tortová forma je primárne určená na pečenie sladkých dezertov. Avšak jej využiteľnosť v kuchyni je omnoho širšia. Vykúzlite v nej také krásne pochúťky, že sa hostia nestačia čudovať.

Tortová forma je primárne určená na pečenie sladkých dezertov. Avšak jej využiteľnosť v kuchyni je omnoho širšia. Vykúzlite v nej také krásne pochúťky, že sa hostia nestačia čudovať.

Zemiaková príloha z tortovej formy

Potrebujeme:

1 kg zemiakov
50 g roztopeného masla
soľ
korenie
80 g strúhaného parmezánu
100 g mascarpone
1/2 čajovej lyžičky oregana
salámu
125 g mozzarelly

Postup:

Zemiaky uvaríme v osolenej vode a ošúpeme. Tortovú formu vymastíme maslom a uložíme do nej zemiaky. Potom zemiaky  priamo vo forme popučíme.

Zemiaky zalejeme s roztopeným maslom, mierne ochutíme soľou a korením a potom posypeme strúhaným parmezánom. Formu vložíme do rúry na 15 minút pri 200 ° C.

Formu vyberieme z rúry a zemiakovú zmes potrieme vrstvou mascarpone. Pridáme oregano, plátky salámy a mozzarelly. Formu vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 10 minút pri 200 ° C. Počas tejto doby sa syr roztopí a zmení sa na zlatú kôrku. Aby bol povrch ešte chrumkavejší, môžete zapnúť ventilátor.

Video:

Vrstvený šalát z tortovej formy

Potrebujeme:

Na základ:

  • 8 veľkých listov hlávkového šalátu (ľadový šalát)
  • 3 tortilly
  • 1/2 krájanej uhorky
  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • ľadový šalát alebo čínsku kapustu narezanú nadrobno
  • 1 zväzok reďkoviek nakrájané na plátky
  • 150 g šunky
  • 1 žltú papriku nakrájanú na plátky
  • 3 paradajky nakrájané na plátky
  • 150 g plátkového syra

Na omáčku:

  • 150 g smotanového syra
  • 150 g kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 lyžička horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica octu
  • 100 ml mlieka
  • Soľ, korenie

Na ozdobu:

  • nakrájanú petržlenovú vňať

Postup:

Dno tortovej formy vyložíme šalátovými listami tak, aby pokrývali dno a čiastočne aj boky.

Začneme vrstviť ostatné prísady – na šalátové listy tortillu, kolieska uhoriek, vajce nakrájané na kolieska, tortillu, šalátové listy, kolieska reďkoviek, papriku a šalát. Nakoniec uložíme na vrch aj poslednú tortillu a plátky syra. Uložíme do chladničky.

Na omáčku jednoducho zmiešame všetky prísady. Šalát jednoducho nakrájame podobne, ako tortu a podávame s cesnakovou omáčkou. Je to výborné a navyše to aj senzačne vyzerá.

Francúzske zemiaky podľa šéfa

Potrebujeme:

8 kusov zemiakov

2 lyžice olivového oleja

2 kusy vajec

1 šálka sladkej smotany  (môže byť aj kyslá)

1/2 šálky mlieka

1 lyžička muškátového orieška

20 plátkov šunky

2 šálky strúhaného syra

na chuť soľ a korenie

nasekanú petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Predhrejeme rúru na 180 ° C.

Zemiaky na plátky s hrúbkou 5 mm.

Zemiaky uložíme na tácku, ochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom, pečieme po dobu 10 minút a občas sa otočte.

vajcia rozšľaháme so smotanou a mliekom, ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Tortovú formu (dno vyložíme alobalom), položíme na plech. Na dno a po stranách uložíme plátky zemiakov, šunku, syr  a vrstvíme, kým neminieme Pod poslednú vrstvu zemiakov nalejeme vaječnú zmes.

Pečieme asi 40 minút. Odstránime boky formy a pečiem ešte 10 minút, aby boli zemiaky zlatohnedé.

Nakrájame na a podávame nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Cestoviny dajte do tortovej formy!

Potrebujeme:

500 g cestovín rigatoni

1 šálku najemno strúhaného parmezánu

1 šálku strúhanej mozzarelly

1 plechovku paradajkovej omáčky na cestoviny

¼ šálky zelených byliniek (v recepte je použitá bazalka, oregano a petržlenvá vňať

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 23 cm

Trochu rastlinného leja na vymazanie formy

Tenší plech na pečenie vystlaný alobalom (v recepte je použitý okrúhly plech na pečenie pizze)

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov.

Cestoviny uvaríme v slanej vode. Varíme o 2 minúty kratšie, ako je čas prípravy uvedený na obale.

Potom cestoviny scedíme a necháme vyschnúť.

V miske zmiešame vyschnuté cestoviny s parmezánom.

Okrúhlu formu na pečenie vymastíme trochou rastlinného oleja a začneme do nej „postojačky“ ukladať parmezánové cestoviny.

Keď je forma naplnená, navrstvíme na cestoviny paradajkovú omáčku. Použijeme kuchynskú stierku, aby sa omáčka dostala do vnútra cestovín.

Formu preložíme na plech vystlaný alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút.

Potom plech s formou vyberieme a na vrch navrstvíme mozarellu. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 5 minút, kým sa syr nerozpustí.

 Let them eat (rigatoni) cake!

Potom opäť vyberieme z rúry a posypeme nadrobno nasekanými bylinkami – pomôžeme si vareškou alebo kuchynskou stierkou, aby sme jemne zatlačili bylinky do roztopeného syra.

Vložíme do rúry a pečieme ešte 5 minút.

Potom vyberieme z rúry a necháme 10 minút vychladnúť. Vyberieme z formy a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Perfektný obed z tortovej formy

Potrebujeme:

  • 4-6 zemiakov podľa veľkosti
  • mleté ​​mäso (cca 500 g) – bravčové, alebo aj hydinové
  • rozdrvený cesnak
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • korenie
  • syr mozzarella

Bešamel (prísady dávam od oka):

  • múka
  • maslo
  • horúce mlieko
  • soľ
  • korenie

príprava:

Vzali som šesť väčších zemiakov, ktoré súm uvarili v slanej vode. Mleté mäso som ochutil soľou, korením, pridal jedno vajíčko a z tejto hmoty som mokrými rukami vyformoval fašírky (guľky) -ako vidíte na obrázku.  Guľky som uložil do vymastenej tortovej formy tak, aby mali medzi sebou medzery a do medzier som uložíme nakrájané zemiaky. Bešamel urobíme klasickým spôsobom – na panvici si roztopíme maslo a pridáme múku, rozmiešame, aby sme získali hladkú zmes. Nakoniec vmiešame horúce mlieko a a túto zmes nalejeme na fašírky so zemiakmi, posypeme strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapekáme túto zmes 40-45 minút.

Nóra Kissné Kovács recept!

 

 

Najlepšie recepty na dnes