plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasné domáce kaiserky: Toto pečivo si zamilujete!

Prichystajte si úžasné raňajky s voňavým čerstvo upečeným pečivom.

Keď ochutnáte tieto kaiserky, verte, že už iné žemle nebudete pýtať.

 

 

Výborný recept z youtube kanála Cesminaz na legendárne kaiserky.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

4,5-5 dcl vody

2 dcl mlieka

50 g masla

21 g čerstvého droždia

1 PL kryštálového cukru

1 PL soli

semienka na posyp

voda na potretie

Postup:

Na začiatku si pripravíme cesto:

do misy s múkou pridáme cukor, soľ a lyžicou premiešame.

Ďalej pridáme rozpustené maslo, v mlieku napučané droždie.

Rukou premiešame.

 

 

Do zmesi postupne pridávame vodu.

Vypracujeme si polomäkké cesto.

Cesto prekryjeme utierkou.

Necháme hodinu kysnúť.

 

 

Počas kysnutia si pripravíme malú misku s vodou, ktorá bude počas pečenia v rúre kvôli odparovaniu.

Nakysnuté cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku.

Rozrežeme ho na 17 rovnakých častí.

 

 

Každý kúsok cesta vymiesime do tvaru žemle.

Cesto prekryjeme utierkou.

Necháme 10 minút kysnúť.

 

 

Cesto vyvaľkáme, vytvarujeme žemľu skladaním cesta zvonku do stredu.

Prstom pritlačíme (viď video).

Hotové žemle otočíme vrchnou stranou nadol, aby nám pri podkysnutí nezmizol vzor.

 

 

Žemle prekryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

Potom žemle naukladáme na suchý plech na pečenie.

Poriadne ich potrieme vodou, posypeme semiačkami (nezabudnite dať na spodok rúry misku s vodou!).

Dáme piecť na 20 minút pri teplote 210°C.

 

 

Do chrumkava upečené žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes