Tieto rožteky sú naozaj fantastické a viete ich pripraviť skutočne rýchlo. Sú jemné a úžasne vláčne.
Potrebujeme:
500 g múka polohrubá
42 g droždie čerstvé
2 ks žĺtok
2 PL cukor práškový
250 ml mlieko
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 dl olej
štipka soľ
Plnka:
tvaroh
vajcia
vanilkový cukor
škoricový cukor
hrozienka
Voliteľné: lekvár, mak, orechy
Postup:
Preosiatu múku, rozdrobené droždie, žĺtky, práškový cukor, mlieko, prášok do pečiva, olej a štipku soli dáme do misy a vypracujeme cesto. Miesime ho približne 15-20 min.
Rozdelíme ho na 8 dielov. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň (tvaroh, vajcia, vanilkový a škoricový cukor, hrozienka). Samozrejme plnku si môžeme pripraviť akúkoľvek.
Každý diel rozvaľkáme na tenko a rozrežeme ho na 4 trojuholníky, na ktoré dávame trošku náplne. Vyformujeme rožteky. Rozložíme ich na vymastený plech ďalej od seba (prípadne môžeme použiť papier na pečenie).
Potrieme rozšľahaným bielkom a necháme 10 minút odležať. Upečieme pri teplote 180 ° C cca 10-15 minút (do ružova). Z tejto dávky vyjdú asi 2 plechy. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Autor receptu Alena Kubrová/pidak.cz