Toto zatieni všetky ostatné dezerty: Švajčiarska roláda HURIKÁN – takú dobrotu vaše návštevy ešte nejedli!

Táto roláda je v priereze skutočne ako oko hurikánu. Okrem toho, že naozaj krásna, tak je aj nesmierne chutná. Všetci pri krájaní zataja dych!

Potrebujeme (na 10 porcií)

140 ml mlieka

7 g kakaa

80 ml oleja

80 g hladkej múky

15 g sušeného mlieka (prášok)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/2 bal  vanilkového cukru

štvrť lyžičky soli

110 g kryštálového cukru

1/2 lyžiče kypriaceho prášku

6 vajec

Krém:

  • Mascarpone s cukrom a trochou šľahačkovej smotany (ale môžete použiť akýkoľvek krém, stačí úplne jednoduchý)

Postup:

zdroj: pinterest

Kakao zmiešame s 30 ml mlieka metličkou dohladka. V samostatnej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (múku, sušené mlieko, vanilkový cukor a soľ).

Zvyšné mlieko nalejeme do veľkej misy a zmeišame s olejom. Vo vodnom kúpeli necháme zahriať na 50 sekúnd od bodu, kedy začne vrieť voda v spodnom hrnci. Misu odstavíme a cez sitko do nej vmiešame suchú zmes. Metličkou vymiešame do hladka. Pridáme po jednom žĺtky. Hmotu zakaždým zľahka premiešame.

5 – 6 lyžíc vaječnej hmoty odlejeme do inej misky a vymiešame s kakaovou hmotou. teraz si pripravíme sneh – bielky ako klasicky vyšľaháme do peny a postupne prisypeme aj cukor a prášok do pečiva. Šľaháme, kým sa nevytvorí pevný sneh.

4 lyžice snehu odoberte do misky s kakaovou hmotou, ale ešte nemiešame. Zvyšok snehu postupne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nalejeme na plech a rozotrite. Navrstvíme na hlbší plech veľkosti približne 30 x 30 cm vystlanom papierom na pečenie.

Rozmiešame si kakaovú hmotu so snehom. Preložíme do igelitového cukrárenského vrecka vloženého do pohára (aby malo vrecko stabilitu), zvrchu vrecko zatvoríme štipcom a zospodu urobíme väčší otvor. Horizontálne nastriekajte pásy cesta tesne vedľa seba na bledé cesto a zľahka potraste plechom. (video od 13.minúty).

Pomocou rúčky varechy alebo lyžice prechádzame po ceste pohybom hore (cik-cak) – dole tesne vedľa seba po celom plechu, aj po okrajoch. Dobre pritlačíme. Potom pohyby opakujeme rovnako priečnym smerom. Vo vyhriatej rúre pri teplote na 170 °C pečieme 10 minút, potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ešte 25 minút.

Cesto si necháme mierne vychladnúť na plechu, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie. Vidíte, že na vrchu je bledé cesto, ktoré bolo predtým na spodku. Necháme úplne vychladnúť, natrieme jednoduchým krémom (pokojne aj jemný tvaroh s cukrom alebo šľahačka) a pevne zavinieme pomocou papiera na pečenie. Môžeme krájať.