Úžasná sila kyslej kapusty: Lieči až 9 chorôb a jej účinky sú oveľa lepšie, ako by ste možno čakali!

Kyslá kapusta má mnoho liečivých účinkov, ktoré boli známe už aj v minulosti. 

V 100 g kyslej kapusty je okrem iných prospešných látok až 20 mg vitamínu C, čo z nej robí skvelého spojenca pri posilňovaní imunity v chladnom počasí.

Nepodceňujte jej schopnosti a využite ju vo svoj prospech!



 

Naučte sa dnes viac o výhodách kyslej kapusty vďaka portálu oazaznanja. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

V čom je kapusta výnimočná?

Okrem toho, že je bohatá na vitamín C, obsahuje tiež vitamín A, kyselinu listovú, horčík, železo, fosfor, vápnik, draslík, sodík, vlákninu a bielkoviny.

Je tiež skvelým zdrojom vitamínu B12, preto sa odporúča najmä vegetariánom a vegánom.

Červená kapusta je dokonca ešte liečivejšia ako biela a jej farba naznačuje, že obsahuje aj liečivé antokyány.

 

 

Liek na tráviaci systém

To, čo odlišuje kyskú kapustu od surovej, sú probiotické baktérie.

Kyslá kapusta je originálna fermentovaná potravina, prirodzene bohatá na probiotické látky.

Vďaka tomu je kyslá kapusta nevyhnutná pri liečbe chorôb spôsobených nerovnováhou črevnej flóry, najmä po antibiotickej terapii alebo chemoterapii.

 

 

Priaznivo pôsobí na žalúdok, aj črevá, ich mikroflóru a peristaltiku, čím zlepšuje trávenie.

Pomáha aj pri trávení mastných jedál a zrýchľuje metabolizmus, čím sa urýchľuje vylučovanie škodlivých látok z tela a prečisťuje a regeneruje pečeň. Čistí krv, spomaľuje starnutie a posilňuje odolnosť organizmu.

Hojí rany a popáleniny

Kyslá kapusta podporuje hojenie rán, pôsobí ja pri reume a zápaloch žíl.

Lokálne ju môžete použiť na zmiernenie svrbenia pokožky pri rôznych alergických zápaloch, drobných popáleninách a uštipnutí hmyzom.

 

 

Na postihnuté miesto priložte obklad z kyslej kapusty a obviažte ho obväzom alebo gázou.

Na zlepšenie nálady a celkového zdravia jedzte každý deň dve až tri polievkové lyžice kyslej kapusty. Ľudia, ktorí konzumujú veľa kyslej kapusty, sú silnejší a odolnejší voči chorobám.

Preto sa kyslá kapusta odporúča najmä starším ľuďom, ľuďom s oslabenou imunitou a deťom. 

 

 

Domáca kvasená kapusta by mala byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Táto super zdravá kvasená zelenina dokáže:

Zlepšiť trávenie

Podporiť krvný obeh

Zlepšiť zdravie srdca a cievneho systému

Stimuluje imunitný systém

Posilňuje kosti

Znižuje hladinu cholesterolu

Bojuje proti zápalovým procesom v telesne

Bojuje proti konkrétnym tipom rakoviny

Blahodárne vplýva na zdravie pokožky a chráni zrak (pôsobí ako antioxidant)

Kvasená kapusta je probiotikum

 

 

Proces kvasenia spôsobuje, že kapusta sa obohatí o prospešné baktérie, ktoré majú pozitívny vplyv na náš tráviaci systém. Ak beriete antibiotiká, kvasená kapusta pomôže vo vašom tráviacom trakte obnoviť prospešné baktérie.

Kvasená kapusta chráni organizmus pred chorobami

 

 

Zistilo sa, že za to môžu 3 zlúčeniny, na ktoré je kvasená kapusta obzvlášť bohatá. Ide o:

Flavonoidy – chránia tepny, zlepšujú krvný obeh a tým aj odvádzanie škodlivých látok z tela.

Glukozunáty – aktivuje prirodzené antioxidačné enzýmy v tele.

Izotiokyanáty – majú silné protirakovinové účinky, ktoré boli overené viacerými vedeckými štúdiami.

Kapusta je tiež bohatá na minerály, ktoré sa starajú o zdravie kostí a chrupaviek. Vitamín K pôsobí ako prevencia osteoporózy a pomáha tiež regulovať produkciu proteínov, ktoré sú nevyhnuté pre mineralizáciu kostí.

Výhody nálevu z kyslej kapusty

 

 

Nálev z kyslej kapusty má množstvo priaznivých účinkov na zdravie.

Je bohatý na vitamíny C, E, K a B, ako aj vitamín U, jeden z najvzácnejších vitamínov, dôležitý pri liečbe vredov žalúdka a dvanástnika.

Je to populárny prírodný liek na liečbu ucha.

Večer pred spaním namočte do nálevu vatový tampón, vložte ho do ucha a ráno ho vytiahnite.

Nálev okrem iného pôsobí proti plesniam a baktériám, chráni pred zápalmi, pomáha pri vredoch a lieči opicu.

Príprava kyslej kapusty

 

 

Potrebujeme:

15 kg červenej kapusty

0,5 kg soli

šesť bobkových listov

1 PL korenia

kúsky dule pre žltkastú farbu

rascu

fenikel

viničné listy alebo jablko

Postup:

Do plastového suda vložte červenú nakrájanú kapustu, potom vrstvu soli a korenia.

Pokračujte, kým všetko nespotrebujete a nakoniec všetko zalejte vodou, kým nebude kapusta úplne zakrytá. Pevne sud uzavrite.

Kapustu nechajte pri izbovej teplote kvasiť asi jeden mesiac. Potom ju presuňte na chladné miesto, napríklad do pivnice a skladujte pri teplote nie vyššej ako 5 °C.

Trojdňová kapustová diéta

 

 

S touto diétou môžete schudnúť až 3 kg za 3 dni. 

Prvý deň zjedzte asi 1,5 kg kyslej kapusty rozloženej na niekoľko porcií. Pite veľa vody s niekoľkými kvapkami citróna.

Na druhý deň zjedzte spolu 1 kg kapusty, kúsok čierneho chleba a pár lyžíc tvarohu. Opakujte na obed, ale do kapusty pridajte jablko pokrájané na kocky. Na večeru pridajte do kapusty dva uvarené zemiaky, 5 g masla, trochu cibule a rasce a všetko spolu chvíľu opekajte na panvici.

Na tretí deň kombinujte jedálniček z prvých dvoch dní, ako vám to najviac vyhovuje.

Veľa zdravia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels