Výborné cesto na bezkonkurenčnú pizzu. S cestom z vrecka sa vynikajúco pracuje, je veľmi vláčne a vydrží vám v chladničke aj týždeň. Ak chcete, môžete ho dať pokojne aj zmraziť.
Potrebujeme:
Cesto:
1 kg hladkej múky
1 kocka droždia
500 ml vlažnej vody
2 PL panenského olivového oleja
štipka soli.
Okrem toho:
500 ml paradajkového pretlaku
mozarella
oregano, soľ, cukor
Postup:
Vo vlažnej vode si rozdrobíme droždie, pridáme štipku soli a 2 PL oleja. Rozmiešame, aby sa droždie úplne rozpustilo a tekutú zmes nalejeme do 1 kg hladkej múky. Vymiesime cesto (s cestom sa perfektne pracuje, vôbec sa nelepí), ktoré potom rozdelíme a štyri menšie bochníky.
Každý bochník vložíme do mikroténového vrecka a uzavrieme. Skôr než chceme pizzu piecť, je potrebné dať cesto aspoň 12 h do chladničky (cesto v chladničke zväčší svoj objem, takže nechajte v sáčku trocha miesta navyše. V chladničke vydrží aj týždeň). Cesto je možné odložiť na neskoršie časy do mrazáku a večer pred použitím vybrať na rozmrazenie do chladničky. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko na veľkosť plechu.
Z pretlaku, cca 2-3 ČL cukru a asi pol ČL soli si pripravíme paradajkovú zmes, ktorú natrieme na cesto s tým, že okraje necháme voľné. Obložíme plátkami mozarelly a oreganom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 12 minút na maxime.