Starká urobila len prílohu k mäsu, ale po tomto už hlavné jedlo ani nebolo treba: Úžasná babkina dusená kapusta, lepšiu ste nejedli!

Babkina kapusta - pre mňa najlepšia príloha na svete. Nevieme sa jej dojesť.

Babkina kapusta – pre mňa najlepšia príloha na svete. Nevieme sa jej dojesť.

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule (nakrájané nadrobno)
  • 1 polievkovú lyžicu masti
  • 1 lyžica medu alebo cukru
  • korenie nové a čierne celé, bobkový list, celá rasca
  • Zásmažka: 1 lyžicu masla a dve polievkové lyžice hladkej múky
  • Voliteľné – slaninka nakrájaná nadrobno

Postup:

  1. Kyslú kapustu scedíme zo šťavy.
  2. Nakrájame na menšie kúsky.

    Chrumkavé smažené kapusta

  3. Dajte kapustu do hrnca a potom zalejte vriacou vodou takým spôsobom, aby voda pokryla celú kapustu.
  4. Taktiež pridáme do hrnca nasekanú cibuľu.
  5. Pridávam polovicu čajovej lyžičky soli, med, vavrínový list a korenie.

    Chrumkavé smažené kapusta

  6. Potom privedieme do varu, znížime teplotu a varíme niekoľko desiatok minút, kým kapusta nebude mäkká.
  7. V masti orestujeme zvyšnú cibuľu (môžeme pridať aj slaninku). Keď je cibuľa pekne hnedastá, pridám lyžicu masla a dve polievkové lyžice múky.
  8. Osmažíme cibuľu s maslom a múkou do zlaté farby, a keď má zásmažka peknú zlatú farbu, naleje do panvice pohár vody z varenej kapusty.
  9. Rozmiešame, kým sa nedosiahne homogénna konzistencia, a potom obsah panvice pridáme do vriacej kapusty a dôkladne premiešame.
  10. Krátko necháme prevariť a fantastická kapusta je na svete.

Chrumkavé smažené kapusta

Smažená kapusta dobre zapadá do rôznych druhov mäsa. Zvyčajne to slúžim v spoločnosti so zemiakmi. Som taký veľký fanúšik tohto jedla, že som jesť kapustu vyprážané aj v zime, pridávam do sendvičov a dokonca aj na pizzu! :-)