Už nikdy nebudete riešiť horký mak v koláčoch a buchtách: Stačí poznať tento trik a bude opäť chutiť dokonale!

Zhorkol vám mak, ktorý ste si kúpili? Nevyhadzujte ho, stačí tento trik a opäť bude chutiť perfektne!

Zhorknutý mak vám môže poriadne pokaziť koláče, plnku či domáce buchty. Navyše, nejde o najlacnejšiu potravinu a preto by bola veľká škoda, len tak ju vyhodiť do koša. Ak sa chcete zhorknutia maku vyhnúť, alebo zachrániť mak, ktorý už zhorkol, máme pre vás skvelý tip, ako na to!

Ak vám mak zhorkol a nechcete ho vyhodiť do koša, stačí, ak ho na sitku prepláchnete pod vlažnou vodou (použite husté sitko aby vám mak neutiekol do umývadla).

Potom stačí mak rozložiť na plech a opäť usušiť v rúre. Ak chcete predísť tomu, aby mak zhorkol, hneď po prinesení domov ho preložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste. Nezabudnite, že mak zhorkne vplyvom vlhkosti.

Ak chcete, aby bol mak v koláčoch extra chutný, pred prípravou plnky ho opražte na suchej panvici!

Výborná maková náplň

Toto je tá najlepšia maková náplň do závinov, buchiet či sladkých rožkov: Pečivo bude vďaka nej neodolateľné!

...

Potrebujeme:

225 g celého maku

250 ml mlieka

60 g masla

125 g kr. cukru

štipka soli

2 vajcia

Potrebujeme:

Celý mak som si zomlela v mlynčeku na kávu – nekupujem mletý, čerstvo namletý je omnoho chutnejší. Mlieko nalejeme na kastrólika, pridáme aj cukor, maslo a preložíme na plameň. Zahrievame, kým sa cukor a maslo celkom nerozpustí.

V miske rozmiešame vajcia, horúce mlieko zložíme z plameňa a slabým prúdom doň vmiešame vajcia– zmes by sa nesmie variť, aby sa vajcia nepremenili na praženicu. Ide len o to, aby sa zmes krásne zahustila a nadobudla krémovú konzistenciu. Dôkladne rozmiešame a keď sú obe zmesi spojené, preložíme na plameňa a varíme do zhustnutia. Zmes by mala mať konzistenciu ako hustejšia smotana. Potom pridáme mletý mak, soľ, dobre ešte raz všetko premiešame a odstránime z plameňa. Necháme vychladnúť a môžeme plniť. Zmes, ktorú nevyužijete môžete uložiť do chladničky, vydrží 3-4 dni.