Mám recept na vynikajúce zemiaky, ktoré sú chrumkavé na povrchu a jemné a lahodné vo vnútri.
Navyše, majú vynikajúcu chuť a pritom sa vôbec nevyprážajú.
Okrem toho, že ide o výbornú prílohu, robím ich aj ako chuťovku na večeru.
Ideálne je podávať ich s ľahkým cesnakovým dressingom.
Recept sme našli na youtube kanáli Il Rifugio Perfetto.
Potrebujeme:
4 veľké zemiaky
2 hrste parmezánu
1 lyžička cesnaku
1 lyžička rozmarínu
1 ČL papriky
olivový olej
soľ
Jednoduchý cesnakový dressing:
Biely jogurt
1 strúčik cesnaku
Olivový olej
Soľ
Korenie čierne mleté
Bylinky a koreniny podľa chuti
Postup:
Zemiaky si ošúpeme a prekrojíme na polovice.
Každú polovicu zemiaku si nakrájame na mesiačiky.
Zemiaky je dobré čo najlepšie osušiť.
Preložíme ich misky.
Polejeme olivovým olejom a premiešame.
K zemiakom pridáme soľ a korenie.
Ak chcete pripraviť viac zemiakov, zvýšte aj množstvo ostatných prísad.
Dobre premiešame.
Pridáme aj papriku, rozmarín, sušený cesnak a opäť dobre premiešame.
Nakoniec pridáme aj nadrobno nastrúhaný parmezán – premiešame.
Je dôležité, aby boli zemiaky čo najviac obalené v zmesi.
Plech vyložíme papierom na pečenie.
Zemiaky ukladáme na plech jeden po druhom.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.
Zemiaky podávame ako prílohu k mäsku, alebo s jednoduchým cesnakovým dressingom.
Na dressing jednoducho zmiešame všetky prísady – ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať 2 strúčiky cesnaku.
Tip:
Ak chcete, aby boli zemiaky ešte chrumkavejšie, pridajte k nim aj trochu strúhanky alebo kukuričnej krupice.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: