Už nikdy nebudem smažiť zemiaky: Dajte ich na plech TAKTO, lepšiu prílohu ste dávno nejedli!

Mám recept na vynikajúce zemiaky, ktoré sú chrumkavé na povrchu a jemné a lahodné vo vnútri.

 

 

Navyše, majú vynikajúcu chuť a pritom sa vôbec nevyprážajú.

Okrem toho, že ide o výbornú prílohu, robím ich aj ako chuťovku na večeru.

...

Ideálne je podávať ich s ľahkým cesnakovým dressingom.

Recept sme našli na youtube kanáli Il Rifugio Perfetto.

Potrebujeme:

4 veľké zemiaky

2 hrste parmezánu

1 lyžička cesnaku

1 lyžička rozmarínu

1 ČL papriky

olivový olej

soľ

Jednoduchý cesnakový dressing:

 

 

Biely jogurt

1 strúčik cesnaku

Olivový olej

Soľ

Korenie čierne mleté

Bylinky a koreniny podľa chuti

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a prekrojíme na polovice.

Každú polovicu zemiaku si nakrájame na mesiačiky.

 

 

Zemiaky je dobré čo najlepšie osušiť.

Preložíme ich misky.

Polejeme olivovým olejom a premiešame.

K zemiakom pridáme soľ a korenie.

Ak chcete pripraviť viac zemiakov, zvýšte aj množstvo ostatných prísad.

 

 

Dobre premiešame.

Pridáme aj papriku, rozmarín, sušený cesnak a opäť dobre premiešame.

Nakoniec pridáme aj nadrobno nastrúhaný parmezán – premiešame.

 

 

Je dôležité, aby boli zemiaky čo najviac obalené v zmesi.

Plech vyložíme papierom na pečenie.

Zemiaky ukladáme na plech jeden po druhom.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.

 

 

Zemiaky podávame ako prílohu k mäsku, alebo s jednoduchým cesnakovým dressingom.

Na dressing jednoducho zmiešame všetky prísady – ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať 2 strúčiky cesnaku.

 

 

Tip:

Ak chcete, aby boli zemiaky ešte chrumkavejšie, pridajte k nim aj trochu strúhanky alebo kukuričnej krupice.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay