Fantastický recept z dovolenky, ktorý mal taký úspech, že ho robím skoro každý týždeň. Je to rýchle a fantastické. Môžete použiť akékoľvek mäsko, aké doma máte – pokojne aj kuracie prsia, alebo bravčové mäso. Najväčšia rýchlovka je to s párkom, alebo špekačkom.
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
750 g špekáčkov (alebo párky, jemná saláma..)
1 polievková lyžica olej
3 Cibuľa
1 strúčik cesnaku
300 ml mlieko
250 ml šľahačkovej smotany
250 g kyslej smotany
2 polievkové lyžice horčica
250 g Syr (Gouda) strúhaný
Soľ a korenie muškátový oriešok
Postup:
Ošúpeme a nakrájame zemiaky – na plátky (ak chcete mať obed za pár minút, zemiaky uvarte, ale nie celkom do mäkka, stačí pár minút). Špekáčky tiež nakrájame na pásiky a vrstvíme do zapekacej misy – striedavo zemiaky a špekačky. Cibuľu nakrájame, osmažíme na rozpálenom oleji, pridáme aj cesnak a krátko orestujeme. Teraz pridáme zmes smotany (oba druhy) a mlieka. Privedieme do varu a nakoniec dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Nalejeme na zemiaky v mise a vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Pečieme 1 a 1/4 hodiny. Po 50 minútach posypeme syrom. Ak pracujete s predvarenými zemiakmi, stačí vám nechať v rúre pri teplote 180 stupňov len 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: chefkoch