Utopené zemiaky s kyslou smotanou: Skúsila som ich na dovolenke a sú neskutočné – vychválil ich každý, kto ochunal!

Fantastický recept z dovolenky, ktorý mal taký úspech, že ho robím  skoro každý týždeň. Je to rýchle a fantastické. Môžete použiť akékoľvek mäsko, aké doma máte – pokojne aj kuracie prsia, alebo bravčové mäso. Najväčšia rýchlovka je to s párkom, alebo špekačkom.

Potrebujeme:

2 kg zemiakov

750 g špekáčkov (alebo párky, jemná saláma..)

1 polievková lyžica olej

3 Cibuľa

1 strúčik cesnaku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300 ml mlieko

250 ml šľahačkovej smotany

250 g kyslej smotany

2 polievkové lyžice horčica

250 g Syr (Gouda) strúhaný

Soľ a korenie muškátový oriešok

Postup:

Ošúpeme a nakrájame zemiaky – na plátky (ak chcete mať obed za pár minút, zemiaky uvarte, ale nie celkom do mäkka, stačí pár minút). Špekáčky tiež nakrájame na pásiky a vrstvíme do zapekacej misy – striedavo zemiaky a špekačky.  Cibuľu nakrájame, osmažíme na rozpálenom oleji, pridáme aj cesnak a krátko orestujeme. Teraz pridáme zmes smotany (oba druhy) a mlieka. Privedieme do varu a nakoniec dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Nalejeme na zemiaky v mise a vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Pečieme 1 a 1/4 hodiny. Po 50 minútach posypeme syrom. Ak pracujete s predvarenými zemiakmi, stačí vám nechať v rúre pri teplote 180 stupňov len 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: chefkoch