plny-hrniec_transparent_negativ.png

Uskladnite nastrúhanú repu do pohárov bez kvapky octu: V našom náleve bude rovnako výrazná!

Najčastejšie sú cviklové šaláty v pohári nakladané v octe, no nie každý ho môže konzumovať.

Jeseň je ideálny čas pripraviť si nakladanú cviklu inak, bez octu.

 

 

Fantastický recept na nakladanú cviklu z portálu przyslijprzepis.

Cvikla v pohároch sa nehodí len k hlavným jedlám.

Hodí sa k mäsovým aj k mnohým zeleninovým jedlám, ako príloha k slaným palacinkám a lokšiam.

Taktiež sa k nim hodí nielen ocot, či chren, ale aj koreniny, ako sú klinčeky, škoricové tyčinky, či rasca.

 

 

To však stále nie je všetko, s čím ich môžeme kombinovať.

Cviklu môžeme nakladať ako uhorky – so stonkami kôpru a množstvom cesnaku, prípadne so sušeným rozmarínom alebo čerstvou bazalkou.

Bazalka príjemne osvieži chuť nálevu a môžete ju jesť spolu s cviklou priamo z nálevu.

 

 

Takáto cvikla sa bude skvele hodiť do šalátov, ako samostatný šalát alebo po rozmixovaní bude skvelou nátierkou na chlieb alebo plnkou napríklad do palaciniek.

Ďalším zaujímavým spôsobom, ako pripraviť strúhanú cviklu, je osmažiť zeleninu predtým, ako ju vložíme do pohára a zalejeme nálevom.

Osmaženie repy prinesie to najlepšie z nej – sladkú hlbokú chuť.

 

 

Zelenina vo vnútri skaramelizuje a v kombinácii s jablkami bude na zimu naozajstnou lahôdkou.

Náš ďalší nápad na strúhanú repu je ešte jednoduchší.

Do cvikly nepridáme ani kvapku octu a aj tak bude veľmi výrazná a lahodná.

 

 

Na nakladanú repu v pohári potrebujeme:

(na 4 litrové poháre)

4 kg repy

4 l vody

10 PL soli bez jódu

1 bobkový list (na pohár)

2-3 zrnká nového korenia (na pohár)

 

 

Cviklu dôkladne umyjeme.

Uvaríme do mäkka.

Keď vychladne, cviklu ošúpeme.

 

 

Cviklu nastrúhame alebo nakrájame na tenké plátky.

Vložíme do pohárov.

Zatlačíme rukou (najlepšie v rukavici) alebo čistou varechou.

 

 

Do každej nádoby pridáme bobkový list.

Potom pridáme zrnká nového korenia.

V horúcej vode rozpustíme soľ.

 

 

Vriacou tekutinou zalejeme cviklu.

V hornej časti necháme približne 3 cm voľného miesta.

Pevne uzavrieme a sterilizujeme asi 30 minút.

 

 

S čím jesť nakladanú cviklu v slanom náleve?

Cvikla v pohároch bez octu sa bude perfektne hodiť ku kuraciemu a morčaciemu mäsu, ale aj kačke, bravčovému, hovädziemu, či divine.

Chutná bude ako studená, tak po orestovaní s jablkom, hruškou alebo cibuľou, ale aj teplá.

Výborne sa bude hodiť aj do nátierky na chlebíčky – stačí ju zmiešať s bielym syrom.

 

 

Nastrúhanú cviklu môžeme použiť aj na zaujímavé občerstvenie z gruzínskej kuchyne – pchali.

Cviklu pomelieme s vlašskými orechmi, cesnakom, koriandrom, petržlenom a granátovým jablkom.

Po rozomletí vytvarujeme guľky a vložíme ich do chladničky.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pxabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes