Ako uskladniť cuketu tak, aby vám vydržala v perfektnom stave celú zimu?

Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny u nás. Bohužiaľ, nie vždy sa nám ju darí udržať dlho čerstvú ako by bola práve odtrhnutá zo záhrady. Našťastie sa skúsení pestovatelia podelili o niekoľko rád a my vám prinášame niekoľko užitočných tipov, ako si zabezpečiť čerstvé zásoby cukety počas celej jesene a zimy až do budúceho februára. Nebude to pritom vôbec zložité a nebudete ani potrebovať žiadne špeciálne nástroje či prípravky. Všetko zvládnete ľavou zadnou!

Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny u nás. Bohužiaľ, nie vždy sa nám ju darí udržať dlho čerstvú ako by bola práve odtrhnutá zo záhrady. Našťastie sa skúsení pestovatelia podelili o niekoľko rád a my vám prinášame niekoľko užitočných tipov, ako si zabezpečiť čerstvé zásoby cukety počas celej jesene a zimy až do budúceho februára. Nebude to pritom vôbec zložité a nebudete ani potrebovať žiadne špeciálne nástroje či prípravky. Všetko zvládnete ľavou zadnou!

1. Zaistite si bohatú úrodu

U cukiet, rovnako ako u patizónov, platí, že čím častejšie budete žať, tým bude úroda väčšia. Takže ak ste si túto zeleninu obľúbili, nechajte plody dorásť do maximálnej dĺžky dvadsiatich centimetrov. Najchutnejšie sú tie sedem- až pätnásťcentimetrové.

Včasným zberom navyše podporíte ďalšie kvitnutie a tvorbu nových plodov. Mladé cukety sú navyše oveľa chutnejšie. Pri príprave pokrmov z nich oceníte, že sú šťavnaté, krehké a nemajú žiadne semienka. Ak necháte cukety prerásť, dôjde k zastaveniu plodnosti. Rastlina má totiž silu vyživovať len dva až tri veľké plody, zvyšok zakrpatie a začne postupne zahnívať.

2. Mladé odkrúťte, zrelé odrežte

Pozor si dajte na to, akým spôsobom cukiny z rastliny zbierate. U tých mladých je najvhodnejšie plod rukou opatrne odkrútiť. Je to jednoduché a bezpečné. Nemusíte mať obavy, že by ste rastlinu akokoľvek poškodili. Na tie veľké vyzreté si vezmite na pomoc nožnice alebo nôž.

3. Mladé cukety rýchlo spracujte

Jedinou nevýhodou mladých cukiet je to, že svoju krehkosť rýchlo strácajú. Pozbierané plody skoro vädnú a mäknú. Je preto potrebné uchovávať ich v chlade a spracovať ich čo najskôr. Mladé cukety netreba lúpať, stačí len odkrojiť špičky. Konzumovať ich môžete tepelne upravené, ale aj surové. Cuketu môžete pridať napríklad do nátierok alebo šalátov. Cukety sú lepšie stráviteľné ako uhorky, čo ocenia ľudia, ktorí majú problémy s trávením.

4. Skladujte len vyzreté plody

Ak si chcete niečo z úrody uložiť na zimu, nechajte plody dobre vyzrieť. Vyberte si dva až tri a tie nechajte na rastline až do doby, kedy prestanú rásť. Šupka musí byť tvrdá a na poklepanie by plody mali znieť duto.

...

Takéto plody odrežte, miesto rezu nechajte dobre zaschnúť a potom ich uložte na tmavom suchom mieste. Vhodná je dobre vetraná pivnica. Tam vám cukety vydržia pokojne až do februára budúceho roka. Ak by ale neboli dostatočne vyzreté, behom niekoľkých týždňov vám zhnijú. Pozor si tiež dajte na to, aby plody mali neporušenú šupku.