Cesnak vám vydrží čerstvý až do jari: Pri tomto spôsobe skladovania vám nevyschne, ani nesplesnivie!

Mnoho záhradkárov čelí problému so skladovaním cesnaku, aby si zachoval vitamíny, nezvädol, nevyschol, či dokonca nesplesnivel. Tento spôsob, o ktorom sme sa dozvedeli na retete-usoare je veľmi efektívny, pretože cesnak vám vydrží celú zimu. 

Na úvod treba poznamenať, že nie každý cesnak má dobrú skladovaciu kvalitu a spravidla sú najlepšie jarné odrody. Dnes si však povieme viac o možnosti skladovania zimného cesnaku. 

1. Ako prvé si všimnite veľkosť hlavičiek. Zistilo sa, že čím sú staršie, tým horšie sa v zime skladujú. Najlepšie je vyberať na dlhodobé skladovanie cesnak, ktorý je dobre preschnutý, bez poškodenia a ktorého strúčiky sa pekne oddeľujú. Inými slovami, na skladovanie vyberajte tie najkrajšie hlavičky. vzorky.

2. Jednou z obľúbených metód skladovania cesnaku je jeho pletenie do vrkočov. Tento spôsob je pohodlný, aj užitočný súčasne, pretože takto spracovaný cesnak plní aj dekoratívnu funkciu v akomkoľvek interiéri kuchyne. 

3. Dokonalým úložným priestorom je pivnica. Ale ak je príliš teplo alebo vlhko, potom môže cesnak napučať.

4. Ak sa vám cesnak nechce splietať do vrkočov, môžete tiež hlavičky vložiť do ponožiek a zavesiť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5. Ďalším dobre známym spôsobom je skladovanie v zaváraninových pohároch. V tomto prípade je však nevyhnutné každú hlavičku dôkladne skontrolovať, umiestniť ich do čistej a suchej nádoby s objemom 3 l a cesnak dobre natlačiť. Pohár treba zakryť niekoľkými vrstvami gázy a zagumičkovať. Zľahka stlačte rukou, aby ste vytvorili z gázy „jamku“, do ktorej nasypte 2 – 3 lyžice soli. Soľ totiž pohltí vlhkosť vzduchu v nádobe a cesnak bude neustále prevzdušnený. Jedinou nevýhodou tejto metódy je to, že do nádoby sa zmestí len pár hlavičiek a na poháre treba mať dostatok miesta. Mali by byť uložené na tmavom, suchom a chladnom mieste, napríklad v komore alebo v kuchynskej linke.

6. Ďalšou veľmi praktickou metódou je cesnaková pasta, rozdelená do nádobky na ľad.

Postup:

Ošúpte cesnak a prelisujte ho (alebo ho pomeľte mlynčekom na mäso).

Cesnakovú pastu naplňte do nádobky, prikryte vrchnákom a vložte do igelitového vrecúška, aby ste predišli zápachu z cesnaku. Takto pripravené vložte do mrazničky. 

Cesnaková hmota rýchlo zamrzne a kocky sú pripravené na použitie.

Táto metóda skladovania má niekoľko výhod:

  • Je to praktické, pretože to šetrí čas: porcie raz zmrazíte a potom používať cesnak podľa potreby bez toho, aby ste ho pred každým jedlom museli šúpať.
  • Je to 100% efektívne: cesnak je pri skladovaní rozmarný a vždy existuje riziko, že môže vyschnúť. Táto metóda vám zaručí, že určite vydrží.
  • Kocka cesnaku sa rýchlo roztopí a ľahko sa vyklopí z formy.
  • Cesnak si po rozmrazení perfektne zachováva svoje výhody a chuť.
  • Cesnak môže zostať v mrazničke celý rok bez toho, aby stratil svoje chuťové vlastnosti.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár