plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept je poklad: Úžasný recept na domácu mäsovú lahôdku!

Pripravte si doma mimoriadne chutnú šunku podľa nášho jednoduchého receptu.

U nás sa teší veľkej obľube, pretože nám chutí viac ako kupovaná v obchode.

 

 

Famózny recept na neodolateľnú domácu šunku z youtube kanála Gute Rezepte.

Potrebujeme:

1 bravčové koleno

Na 1 kg surovín:

18 g soli 50/50 (9 g dusitanovej soli 0,6% a 9 g kuchynskej soli)

1 g muškátového orieška

2 g sušeného cesnaku

1 ČL adžiky

100 ml vody

Postup:

Bravčové koleno dobre opláchneme a vysušíme uterákom.

Odstránime kosť, mäso nakrájame a odstránime všetok prebytočný tuk.

 

 

Mäso nakrájame na tvrdej podložke na tenké plátky.

Prekryjeme fóliou a z oboch strán tĺčikom zľahka vyklepeme.

 

 

 

Mäso vložíme do taniera a nasypeme soľ.

Zvyšnou soľou posypeme kožu a votrieme zo všetkých strán.

 

 

Mäso dobre premiešame.

Na vrch položíme kožu, prekryjeme fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 12 hodín.

 

 

Po vybratí z chladničky posypeme mäso muškátovým orieškom, cesnakom a adžikou.

Nalejeme ľadovú vodu a rukou premiešame.

 

 

Na konci miesenia by teplota nemala prekročiť 12°C.

Misku s mäsom prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do chladničky.

 

 

Kožu položíme na fóliu a tvrdú podložku.

Rozložíme na ňu kúsky mäsa a okraj necháme voľný.

 

 

Kožu aj s fóliou na pevno zrolujeme, okraje zatočíme a zviažeme niťou.

Zrolujeme do ďalšej vrstvy fólie a zviažeme niťou (viď video).

 

 

Mäso necháme 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.

Rolku vložíme do hrnca zalejeme vodou a varíme pri teplote 80°C asi 3 hodiny.

 

 

Po uvarení vložíme šunku do misky so studenou vodou a necháme chladiť 20 minút.

Po ochladení odstránime niť, fóliu a utrieme papierovou utierkou.

 

 

Šunku zabalíme do papiera na pečenie a plastového vrecka a vložíme na 12 hodín do chladničky.

A môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes