plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úplne najlepšia domáca zmrzlina z hrnca: Žiadne surové vajcia a chutí presne tak, ako si ju pamätáte z detstva!

Takto si ju pamätám ešte z detstva. Vyrábala ju moja teta a vždy v lete u nej boli všetky decká z ulice. Recept je samozrejme pôvodný.

Potrebujeme:

1 liter mlieka

2 hrnčeky cukru

100 g masla

5 žĺtkov

1 lyžičku jedlého škrobu (ja dávam kukuričný škrob)

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca a zahrievame, pridáme maslo a miešaním ropustíme. V miske ušľaháme žĺtky s cukrom a škrobom do nadýchanej zmesi, primeišame trochu teplého mlieka z hrnca a dobre premiešame. Potom horúce mlieko zo sporáka zložíme z plameňa a pomaly vmiešame žĺtkovú zmes – je nutné dobre zmes rozmiešať. Preložíme opäť na slabý plameň a za stáleho miešania necháme variť, kým nám nezvnikne hladký krém. Keď začne zmes vrieť, zložíme a vložíme do misky so studenou vodou, aby krém rýchlejšie vychladol. Keď má hmota uzbovú teplotu, dáme do mrazničky. Môžeme zmraziť v špeciálnych formičkách alebo v dóze určenej do mrazáka. Keď zmes zmrzne, hneď môžete podávať. Zmrzlinu si zamozrejme môžete dochutiť tak, ako vám vyhovuje – čokoládou, jahodovým sirupom, vanilkou…

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes