plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úplne fantastický dierkovaný koláč z kysnutého cesta: Ešte horúci ho prelejte smotanou a najlepší dezert dňa je na stole!

Šialene chutný koláčik z kysnutého cesta – šťavnatý, voňavý a mäkučký. Moja babička ho tiež zvykla volať cukrový koláč.

Šialene chutný koláčik z kysnutého cesta – šťavnatý, voňavý a mäkučký. Moja babička ho tiež zvykla volať cukrový koláč.

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

100 g mlieka

1 lyžičku cukru

15 g čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky suchého droždia)

2 vajcia

Štipku soli

100 g masla

Na vrch: 

100-150 g kr. cukru

50 g masla

200 ml sladkej smotany

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, droždie a necháme vyjsť kvások. Potom pridáme vajcia, maslo a premiešame. Postupne pridávame aj múku a vymiešame hladké lepivé cesto. Prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mlieku.

Cesto preložíme do vymastenej formy (21×20 cm) a necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu. Potom cesto ponaťahujeme rukami pomastenými olejom tak, aby pokrylo celý povrch formy a bolo čo najrovnomernejšie rozložené, necháme ešte 15-20 minút poskytnúť a potom prstami potretými olejom urobíme do cesta niekoľko dierok.

Vychladnuté maslo zmiešame s cukrom – vytvoríme drobivú zmes. Túto zmes nanesieme rovnomerne na povrch koláča a vložíme ho do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Potom vyberieme prelejem smotanou a vložíme ešte na 6-10 minút do rúry.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Najlepšie recepty na dnes