Upečte si chutný vianočný stromček plnený Nutellou!

Sladký symbol Vianoc s čokoládovou náplňou a snehovými vločkami z bieleho sezamu. Upečte si najchutnejšiu ozdobu na sviatočný stôl.

Vianočné pečivo má rôzne podoby a príchute. Už sme vám priniesli množstvo receptov na obľúbené vianočné pochúťky ako napríklad vanilkové rožky alebo šuhady. Dnes vám prinášame ďalší skvelý nápad na prípravu chutného vianočného dezertu. Upečte si aj vy chutný vianočný stromček s lahodnou čokoládovou náplňou.

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

1/3 šálky  krupicového cukru

2 lyžičky sušeného droždia

2 žĺtka

1 šálku teplého mlieka

...

30 g zmäknutého masla

1/8 lyžičky soli

Na náplň:

Nutellu

Na potretie:

Bielky

Trochu mlieka

Na posypanie:

Sezamové semienka

Postup:

V miske zmiešame múku, cukor a droždie. Premiešame a postupne pridáme teplé mlieko, žĺtka, maslo a soľ. Vypracujeme hladké cesto.

Cesto vložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste 60-90 minút.

Vykysnuté cesto premiesime rukami a rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Každú časť sa pokúsime vytvarovať do tvaru trojuholníka, aby sa nám lepšie vykrajoval tvar stromčeka.

Prvý trojuholník preložíme na papier na pečenie a natrieme Nutellou – nátierku sa pokúšame naniesť do tvaru budúceho stromčeka. Druhým plátom cesta – trojuholníkom- prikyjeme nutellový plát. Opäť potrieme Nutellou a prikryjeme posledným plátom cesta.

Z takto pripraveného trojuholníkového útvaru ostrým nožom vyrežeme tvar stromčeka. Nožom tiež vytvoríme jednotlivé vetvičky (viď. video), ktoré postupne zatáčame, aby sme dosiahli požadovaný tvar. Takto pripravený stromček prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť približne 30-40 minút.Potom stromček potrieme bielkami zmiešanými s trochou mlieka.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Keď stromček trochu vychladne môžeme ho potrieť trochou vody zmiešanej s cukrom – táto zmes dodá pečivu krásny lesk. Nakoniec posypeme trochou sezamových semienok, ktoré sa na stromčeku budú vynímať ako snehové vločky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)