plny-hrniec_transparent_negativ.png

Univerzálny recept na CESTO: Perfektný na rožky, koláče, závin, pizzu aj langoše!

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie. Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok sušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Postup:

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.

Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší:

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti – prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Dnes sme robili langoše a boli skutočne prvotriedne, určite nebudete ľutovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Recept: redakcia tjn

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes