Tento nálev používam na nakladanie zeleniny. Vidím, že aj iní sa delia so svojimi receptami, tak urobím tak aj. Používam na zaváranie zeleniny a šampiónov. Je to jednoduché a nepotrebujete vôbec nakladače.
Potrebujeme:
150 g kr. cukru
2 l vody
500 ml octu
80 g soli
½ lyžice horčicového semienka
¼ lyžice celého čierneho korenia
½ lyžice nového korenia
28 guličiek sacharínu
2 ks klinčekov
Postup:
Všetky suroviny okrem octu zmiešame, privedieme do varu a 15 minút povaríme. Nakoniec pridáme ocot a vypneme. Počkáme, kým nálev vychladne a plníme do pohárov v ktorých máme zeleninu určenú na zaváranie. Potom sterilizujeme ako zvyčajne. Ja to robím tak, Dám poháre klasicky do hrnca vystlaného novinovým papierom, nechám vo vode priviesť k varu a hneď vypnem.
Poznámka: V prípade, že zavárate huby, najskôr ich treba povariť v slanej vode. Až potom zavárať.