Univerzálny nálev na uhorky, zeleninu aj huby: Výborný, rokmi overený a bez nakladača!

Tento nálev používam na nakladanie zeleniny. Vidím, že aj iní sa delia so svojimi receptami, tak urobím tak aj. Používam na zaváranie zeleniny a šampiónov. Je to jednoduché a nepotrebujete vôbec nakladače.

Tento nálev používam na nakladanie zeleniny. Vidím, že aj iní sa delia so svojimi receptami, tak urobím tak aj. Používam na zaváranie zeleniny a šampiónov. Je to jednoduché a nepotrebujete vôbec nakladače.

Potrebujeme:

150 g kr. cukru

2 l vody

500 ml octu

80 g soli

½ lyžice horčicového semienka

...

¼ lyžice celého čierneho korenia

½ lyžice nového korenia

28 guličiek sacharínu

2 ks klinčekov

Postup:

Všetky suroviny okrem octu zmiešame, privedieme do varu a 15 minút povaríme. Nakoniec pridáme ocot a vypneme. Počkáme, kým nálev vychladne a plníme do pohárov v ktorých máme zeleninu určenú na zaváranie. Potom sterilizujeme ako zvyčajne. Ja to robím tak, Dám poháre klasicky do hrnca vystlaného novinovým papierom, nechám vo vode priviesť k varu a hneď vypnem.

Poznámka: V prípade, že zavárate huby, najskôr ich treba povariť v slanej vode. Až potom zavárať.