Recept, ktorý si pekári strážia: Najlepšie kysnuté cesto na svete – ohromne vláčne a také výborné, že k iným receptom sa už nevrátite!

1199

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie. Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko. Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne. U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať. Tajomstvo je v tomto pomere surovín, ktorý zaručí fantastický výsledok. Cesto je na sladké aj slané pečivo, vynikajúce je napríklad aj na langoše.

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok dušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Postup:

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia. Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.

Foto: tjn

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší. Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Foto: kolektiv.me

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti – prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Recept: redakcia tjn

Témy:


Pridajte svoj komentár