plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dva geniálne recepty na univerzálne kysnuté cesto z chladničky: Zamiesené máte za 5 minút, odložíte do chladničky a upečiete z neho, na čo máte chuť!

Dnes máme pre vás dva vynikajúce recepty na kysnuté cesto z chladničky. Stačí si len vybrať, ktorý z nich vám viac vyhovuje. Jeden máme aj s videopostupom z youtube, ten druhý je od našej čitateľky pani Silvie z Košíc.

Recept č. 1

Potrebujeme:

750 – 800 g hladkej múky

500 ml mlieka

50 g rastlinného oleja

2 PL cukru

1/2 ČL soli

10 g sušeného droždia

Postup:

Do misy si nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, soľ, sušené droždie a metličkou všetko dôkladne premiešame.

Nalejeme olej a postupne pridávame preosiatu múku.

Vymiesime vláčne cesto, ak je to potrebné, môžeme pridať ešte trochu múky (ak by bolo cesto príliš riedke).

Finálne cesto je mierne lepkavé, ale kompaktné a hladké.

Potrieme ho olejom a vložíme ho do väčšieho mikroténového vrecúška, aby malo priestor na kysnutie.

Odložíme ho na 2 hodiny do chladničky.

Po uplynutí tejto doby z neho môžete pripraviť napríklad šišky alebo pirohy.

Prajeme dobrú chuť!

Recept č. 2

Potrebujeme:

3 vajcia

1 PL cukru

50 g čerstvého droždia

0,5 kefíru

250 g masla

1 ČL sódy bikarbóny hasenej octom

4 poháre hladkej múky (s objemom 0,5 l)

Postup:

Droždie namrvíme do teplého kefíru, maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť a vajcia vyšľaháme s cukrom.

Všetky tieto suroviny zmiešame a dobre premiešame.

Múku si preosejeme, vymiesime hladké cesto, vložíme ho do mikroténového vrecúška a odložíme ho do chladničky na 1,5 – 2 hodiny.

Hotovo.

Toto cesto sa skvele hodí na sladké, aj slané koláče. Všetky dobroty pečieme pri 200 °C asi 20 minút.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes