Univerzálne cesto, ktoré vydrží aj týždeň a upečiete z neho koláče, aj pizzu: Večer zamiesite, ráno upečiete!

Ponúkame vám recept na lahodné cesto, ktorého príprava je veľmi jednoduchá.

 

 

Večer ho vymiesite a ráno z neho môžete upiecť to, po čom vaše chuťové poháriky túžia. 

Toto cesto je vhodné na prípravu pizze, rôznych sušienok, buchiet, koláčov a pod.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Tento recept z portálu retete-usoare je veľmi jednoduchý a chutný!

Počas pečenia cesto nestúpa, ale zostáva mäkké a nevysychá.

Môžete ho skladovať v chladničke niekoľko dní, aj celý týždeň.

V prípade potreby ho jednoducho vyberte a použite. 

Potrebujeme:

50 g čerstvého droždia alebo 2 ČL sušeného droždia

1/2 ČL soli

250 ml mlieka (vlažného)

2 PL kryštálového cukru

100 – 150 g zmäknutého masla

3,5 šálky hladkej múky (objem šálky 250 ml)

Druhá možnosť:

 

 

50 g kryštálového cukru

40 g masla

30 g bravčovej masti

250 ml mlieka (vlažného)

500 g hladkej múky

8 g sušeného droždia

1/2 ČL soli

Postup:

Do misky si namrvte čerstvé droždie alebo nasypte sušené.

Pridajte soľ a cukor.

Pridáme maslo (alebo maslo s bravčovou masťou) a mlieko.

 

 

Následne nasypeme hladkú múku. 

Vymiesime kompaktné cesto, ktoré bude mäkké a vláčne.

Po vymiesení dáme cesto do chladničky, kde zväčší objem. 

 

 

V chladničke by malo cesto odpočívať aspoň 1,5 hodiny. 

Teraz už môžete podľa potreby z cesta hocikedy upiecť pizzu, koláče alebo iné pečivo. 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn