Úžasný recept na jednoduché a veľmi chutné cesto, ktoré používam na prípravu takmer všetkých sladkých koláčov, na aké si len spomeniete.
Sú z neho vynikajúce rožky, záviny, buchty aj koláče.
Neváhajte a skúste tento dezert.
Potrebujeme:
2 vajcia
70 g masla
25 g čerstvého droždia
1 lyžička soli
80 g kr. cukru
675 g hladkej múky
250 ml teplého mlieka
10 g vanilky
Náplň:
Mak
Orechy
Tvaroh s hrozienkami
Lekvár
Nutella
Postup:
Zmiešajte trochu teplého mlieka s 2 lyžičkami cukru a droždím.
Misu prikryte utierkou.
Dajte ju na teplé miesto asi na 15 minút.
Po 15 minútach pridajte zvyšné ingrediencie.
Prísady pridávajte v tomto poradí:
zvyšné mlieko a vajcia – dobre premiešajete.
Pridajte aj zmäknuté maslo, soľ a zvyšný cukor.
Ja používam do cesta aj vanilku, ale nemusíte ju pridávať.
Dobre premiešame.
Postupne pridávame preosiatu múku.
Vymiesime jednotné nelepivé cesto.
Toto cesto by sa malo dobre miesiť asi 10 minút.
Cesto vložíme späť do misy, prikryjeme utierkou a dáme na teplé vykysnuté miesto na cca 45 minút.
Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto rovaľkáme a použíma na buchty, rožky, sladké šatky, koláče a vynikajúce záviny.
Cesto môžete naplniť plnkou podľa chuti.
Ja odporúčam napríklad mak, tvaroh, orechovú plnku alebo lekvár.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)