plny-hrniec_transparent_negativ.png

Univerzálne CESTO: Ideálne na rožky, koláče, záviny a iné sladké dobroty. Recept, ktorý používam najčastejšie!

Úžasný recept na jednoduché a veľmi chutné cesto, ktoré používam na prípravu takmer všetkých sladkých koláčov, na aké si len spomeniete.

 

 

Sú z neho vynikajúce rožky, záviny, buchty aj koláče.

Neváhajte a skúste tento dezert.

Potrebujeme:

2 vajcia

70 g masla

25 g čerstvého droždia

1 lyžička soli

80 g kr. cukru

675 g hladkej múky

250 ml teplého mlieka

10 g vanilky

Náplň:

 

 

Mak

Orechy

Tvaroh s hrozienkami

Lekvár

Nutella

Postup:

Zmiešajte trochu teplého mlieka s 2 lyžičkami cukru a droždím.

 

 

Misu prikryte utierkou.

Dajte ju na teplé miesto asi na 15 minút.

Po 15 minútach pridajte zvyšné ingrediencie.

 

 

Prísady pridávajte v tomto poradí:

zvyšné mlieko a vajcia – dobre premiešajete.

Pridajte aj zmäknuté maslo, soľ a zvyšný cukor.

 

 

Ja používam do cesta aj vanilku, ale nemusíte ju pridávať.

Dobre premiešame.

Postupne pridávame preosiatu múku.

 

 

Vymiesime jednotné nelepivé cesto.

Toto cesto by sa malo dobre miesiť asi 10 minút.

Cesto vložíme späť do misy, prikryjeme utierkou a dáme na teplé vykysnuté miesto na cca 45 minút.

Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

 

 

Cesto rovaľkáme a použíma na buchty, rožky, sladké šatky, koláče a vynikajúce záviny.

Cesto môžete naplniť plnkou podľa chuti.

 

 

Ja odporúčam napríklad mak, tvaroh, orechovú plnku alebo lekvár.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes