plny-hrniec_transparent_negativ.png

Univerzálne cesto na buchty, pečivo aj na pizzu – rýchla a jednoduchá príprava: To cesto je absolútne úžasné!

Za recept ďakujem pani Julke z Brezna, ktorá mi tento zázračný recept dala už pred rokmi.

Toto cesto je naozaj fantastické – výborne sa s ním pracuje, je jemné, vláčne a hodí sa na všetko pečivo z kysnutého cesta.

 

 

Buchty z neho majú taký úspech, že na ne chodí celá široká rodina.

Okrem toho z cesta robím aj koláče, šišky a dokonca aj slanú pizzu.

Chuťovo je tiež bezkonkurenčné.

 

 

Za recept ďakujem pani Julke z Brezna, ktorá mi tento zázračný recept dala už pred rokmi.

Ak robíme cesto na slano, uberieme cukor a necháme len ten v kvásku.

Potrebujeme:

3 ks vajcia

60 g cukor kryštál

2 dl olej

500 g hladká múka

 

 

0,5 lyžičky soli

Kvások:

1 lyžička cukor

250 ml mlieko

1 ks kvasnice

Voliteľné – náplň:

 

 

lekvár

marmeláda

nutella

Postup:

Ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom.

 

 

Na kvások zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom.

Do misy si dáme múku a soľ.

Pridáme kvások a vyšľahané žĺtky s cukrom a olejom.

 

 

Všetko vypracujeme na hladké cesto a dáme kysnúť.

Zázračné kysnuté cesto používame na koláče, buchty, záviny, pizzu pod.

Všetko je z tohto kysnutého cesta výborné.

 

 

Keď budete robiť cesto na slano, nezabudnite ubrať cukor, nechajte len cukor v kvásku.

Ak robíte buchty, môžete ich plniť podľa chuti džemom, nutellou alebo lekvárom.

Dokonca, z tohoto cesta robíme aj langoše a slaní slimáky.

 

 

Určite skúste, za mňa je to najlepšie kyslutné cesto na svete.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miška T.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes