Univerzálne cesto na koláčiky z kyslej smotany, bez vajec: Sviatky sú za dverami, tento recept si zapíšte do vašej kuchárky!

1825

Tento recept som skúsila len minulé sviatky a mal veľký úspech. Koláčiky vydržia dlho mäkké a sú veľmi chutné. Mne vyhovuje, že na rozdiel od lineckého v ceste nie sú vajcia, kedže v rodine máme alergika. Koláčiky chutili každému, podľa mňa sú vďaka smotane omnoho jemnejšie.

Postup:

40 dkg hladkej múky

25 dkg Hery

15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)

5 dkg práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ďalej:

vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby

hladká múka na posypávanie

Postup:

Z  preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť.

Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoliť, inak sa vám nebude dať rozvaľkať.

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa vkusu vykrajujeme tvary.

Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády – ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.

Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova. Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať.

Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice.

Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné.

Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.

titulná foto: pixabay

Témy:


Pridajte svoj komentár