plny-hrniec_transparent_negativ.png

UNIVERZÁLNE cesto na koláčiky z kyslej smotany, bez vajec: Sviatky sú za dverami, tento recept si zapíšte do vašej kuchárky!

Tento recept som skúsila len minulé sviatky a mal veľký úspech. Koláčiky vydržia dlho mäkké a sú veľmi chutné. Mne vyhovuje, že na rozdiel od lineckého v ceste nie sú vajcia, kedže v rodine máme alergika. Koláčiky chutili každému, podľa mňa sú vďaka smotane omnoho jemnejšie. 

Tento recept som skúsila len minulé sviatky a mal veľký úspech.

 

 

Koláčiky vydržia dlho mäkké a sú veľmi chutné.

Mne vyhovuje, že na rozdiel od lineckého v ceste nie sú vajcia, kedže v rodine máme alergika.

Koláčiky chutili každému, podľa mňa sú vďaka smotane omnoho jemnejšie.

 

Postup:

40 dkg hladkej múky

25 dkg Hery

15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)

5 dkg práškového cukru

Ďalej:

vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby

hladká múka na posypávanie

Postup:

Z  preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto.

Cesto zabalíme do fólie.

 

 

Vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť.

Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoli, inak sa vám nebude dať rozvaľkať.

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm.

 

 

Podľa vkusu vykrajujeme tvary.

Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády.

Je to rovnaký princíp, ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.

 

 

Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova.

Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať.

Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice.

 

 

Vynikajúce sú koláčiky aj s krémom z mascarpone a bielej čokolády.

Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné.

Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech.

Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes