Toto cesto je naozaj fantastické – výborne sa s ním pracuje, je jemné, vláčne a hodí sa na všetko pečivo z kysnutého cesta. Buchty z neho majú taký úspech, že na ne chodí celá široká rodina. Okrem toho z cesta robím aj koláče, šišky a dokonca aj slanú pizzu. Chuťovo je tiež bezkonkurenčné. Za recept ďakujem pani Julke z Brezna, ktorá mi tento zázračný recept dala už pred rokmi. Ak robíme cesto na slano, uberieme cukor a necháme len ten v kvásku.
Potrebujeme:
3 ks vajcia
60 g cukor kryštál
2 dl olej
500 g hladká múka
0,5 lyžičky soli
Kvások:
1 lyžička cukor
250 ml mlieko
1 ks kvasnice
Postup:
Ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom. Na kvások zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom. Do misy si dáme múku a soľ, pridáme kvások a vyšľahané žĺtky s cukrom a olejom. Všetko vypracujeme na hladké cesto a dáme kysnúť.
Zázračné kysnuté cesto používame na koláče, buchty, záviny, pizzu pod. Všetko je z tohto kysnutého cesta výborné.
Keď budete robiť cesto na slano, nezabudnite ubrať cukor, nechajte len cukor v kvásku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.