Univerzálna zelenina NA STUDENO – najlepší recept: Žiadne zaváranie ani varenie, zelenina chutí ako čerstvá celé mesiace!

Vynikajúci recept na zeleninu, ktorú netreba variť ani sterilizovať. O konzervovanie obsahu v pohároch sa postará soľ.

Postup:

Hmotnosť zeleniny sa uvádza v očistenom stave!

1 kg mrkvy

1 kg cibule

1 kg sladkej papriky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg paradajok

zväzok petržlenu (250 g)

hromada mararu (250 g)

asi 1 kg soli (hrubozrnnej) závisí od vašej chuti, musí však byť o niečo slanejšie, aby vydržala až do zimy.

Postup:

Najskôr si pripravíme dózy a viečka. Sterilizujeme ich v mikrovlnke, alebo klasicky v hrnci.

Teraz si pripravíme zeleninu a bylinky.

Očistíme mrkvu, nastrúhame ju a vytlačíme mrkvu.

Ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu.

Umyjeme a nakrájame na malé kocky papriku.

Petržlenovú vňať a kôpor nakrájame nadrobno.

Rozmixujeme.

Paradajky nakrájame na kúsky. Rozmixujeme ich mixérom.

K paradajkám pridáme soľ a dobre vymiešame dohladka.

Pridáme paradajky  do misy so zvyškom zeleniny a dobre premiešajte. Takmer okamžite začne zelenina uvoľňovať šťavu.

Teraz navrstvíme zmes do sterilných nádob.

Zakryjeme sterilnými viečkami a dobre utiahneme.

Táto zelenina sa skladuje na chladnom mieste, v chladničke, v pivnici alebo v chladnom suteréne.

Video návod: