Z tohoto uvaríte čokoľvek: Vzdušné a mäkučké domáce cesto na pirohy, taštičky, knedličky a všetky cestoviny!

Vynikajúci recept na všetky domáce cestoviny, na ktoré si len spomeniete - fliačky, rezance, knedličky,pirohy. Čokoľvek z tohoto cesta urobíte, budete mať úspech.

Vynikajúci recept na všetky domáce cestoviny, na ktoré si len spomeniete – fliačky, rezance, knedličky,pirohy. Čokoľvek z tohoto cesta urobíte, budete mať úspech.

Potrebujeme:

1 vajce

štipka soli

1 lyžica olej

1,5 dl horúca voda

100 g múka hladká

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g múka polohrubá

Postup:

Ak robíte cestoviny, stačí 1 vajce – to je na dávku približne pre 3 osoby. Ak robíte pirohy, dajte 2 vajcia.

V miske si rozšľaháme vajce s trochou soli.

Zalejeme horúcou vodou (nie vriacou) a zašľaháme s vaječnou zmesou, pridáme olej. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a vypracujeme jednotné cesto.

Potom cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a hnetieme. počas hnetenia jemne múčime, kým sa cesto neprestane lepiť na dosku (asi 4-5 minút). Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.

Potom cesto zakryjeme miskou a necháme cca 15 minút odležať.

Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na požadovanú hrúbku – podľa toho, či ideme robiť rezance, taštičky, knedličky…

zdroj: Anička/varecha.sk