plny-hrniec_transparent_negativ.png

ULTRA ľahký krém z kyslej smotany do všetkých dezertov: Vezmite len smotanu a DVE ďalšie prísady a vyšľahajte!

Ak máte chuť na ľahký a rýchly krém, ktorý je perfektný tak do pečených aj nepečených dezertov.

 

 

Krém môžete pripraviť v jednej miske a doslova za minútku.

Vynikajúce sú aj rôzne chutné varianty, ktoré vytvoríte napríklad pridaním kúskov čokolády, kandizovaného ovocia, kokosu či tvarohu.

S pridaním tvarohu krém veľmi pripomína obľúbený detský dezert pribináčik.

 

 

Potrebujeme:

200 g kyslá smotana

1 smotana na šľahanie

1/2 sáčku Olé pudingu bez varenia

Na sladenie:

3 vanilkové cukry

– ak sa vám to bude zdať málo sladké, tak môžete pridať trošku cukor krupice alebo kryštálu

 

 

Postup:

Krém môžeme šľahať ručným šľahačom alebo v robote.

Najlepšie je použiť vyššiu misu, aby nám smotana nestriekala mimo misy.

 

 

Do misy si dáme kyslú smotanu.

Pridáme vanilkový cukor a smotanu na šľahanie.

Nakoniec pridáme aj puding.

 

 

Ak nemáte pudingový prášok bez varenia, použite stužovač do šľahačky. 

Všetko poriadne ručne rozmiešame.

Zapneme šľahač alebo robot a smotanu prešľaháme do zhustnutia.

POZOR

nesmieme prešľahať alebo sa nám smotana zrazí.

2. recept – Krém z kyslej smotany vhodný aj na zdobenie

Chystáte sa piecť tortu alebo slávnostný dezert?

Naplňte ho týmto skvelým smotanovým krémom, ktorý má lahodnú chuť a dobre drží tvar.

Je ideálny aj na zdobenie!

 

 

Na prípravu tohto krému podľa receptu z portálu retete-usoare potrebujete len pár bežne dostupných surovín. 

Potrebujeme:

400 g kyslej smotany

2 vajcia

120 – 150 g kryštálového cukru (v závislosti od toho, aké sladké je cesto)

45 g kukuričného škrobu

200 g kvalitného masla

1 ČL vanilkového cukru

Postup:

Smotanu s cukrom, škrobom a vajíčkami dáme do hrnca s hrubým dnom.

Vymiešame dohladka. 

 

 

Hrniec dáme na sporák a zapneme na slabý ohrev.

Za stáleho miešania metličkou začneme zmes variť a varíme ju, kým nezhustne – resp. kým sa neobjavia bublinky, ktoré sú signálom, že zmes vrie.

Bude to trvať približne 10 minút. 

Počas hustnutia sa môžu objaviť hrudky, takže aby ste ich rozbili, miešajte zmes metličkou o niečo intenzívnejšie.

 

 

Potom krém odstavte z ohňa a ešte raz dobre premiešajte, aby ste sa uistili, že je úplne hladký. 

Do horúceho krému primiešajte aj vanilkový cukor a dobre premiešajte.

Pomocou špachtle očistite krém aj z vnútorných strán hrnca, potom ho prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa krém dostal do priameho kontaktu s fóliou (vyhnete sa tak tvorbe kondenzácie, aj kôrky).

Nechajte úplne vychladnúť (ešte viac zhustne). 

Maslo necháme zohriať na izbovú teplotu, ale dávame pozor, aby príliš nezmäklo.

Maslo a krém by mali mať rovnakú teplotu. 

 

 

Zmäknuté maslo najskôr šľaháme mixérom pri vysokých otáčkach asi 8 – 10 minút, kým nebude nadýchané a belavé.

Potom bez prerušenia šľahania po lyžiciach pridávame smotanový krém a každú dávku dobre zašľaháme dohladka. 

Hotovo.

Teraz môžete vidieť, ako dobre krém drží tvar. 

 

 

Krémom môžete naplniť napríklad piškótové cesto alebo ho použite na zdobenie muffinov, torty, či iných maškŕt. 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes