plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ukrajinská maková torta s fantastickým krémom!

Vynikajúci dezert z ukrajinskej kuchyne, ktorý si určite získa aj vás. Lahodné makové cesto a mliečny krém tvoria dokonalú harmóniu chuti. Ochutnajte, určite nebudete ľutovať.

Vynikajúci dezert z ukrajinskej kuchyne, ktorý si určite získa aj vás. Lahodné makové cesto a mliečny krém tvoria dokonalú harmóniu chuti. Ochutnajte, určite nebudete ľutovať.

Potrebujeme:

4 ks vaječných bielkov

4 žĺtky

100 g kr. cukru

100 g hladkej múky

130 g celého maku

1 bal. vanilkového cukru

100 g masla

Na krém:

6 ks žĺtkov

110 g kr. cukru

600 ml 33% smotany

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Žĺtky ušľaháme s polovicou cukru do peny. V inej miske ušľaháme bielky so zvyšným cukrom. V tretej miske zmiešame suché prísady – mak, múku a cukor.

Do žĺtkovej zmesi opatrne primiešame sneh a suché prísady. Veľmi opatrne premiešame, aby sme zachovali vzdušnú konzistenciu cesta.

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie pri teplote 175-180 stupňov približne 40-45 minút.

Korpus necháme vychladnúť vo forme a neskôr vyklopíme.

Rozdelíme na 4 alebo tri diely – podľa toho, akú veľkú formu na pečenie ste použili a aká je hrúbka korpusu.

V miske ušľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou do peny.

V inej miske privedieme smotanu do varu. Potom zložíme z plameňa. Pomalým prúdom lejeme do smotany žĺtkovú zmes za stáleho šľahania. Opäť preložíme na plameň a miešame, kým nevznikne hladký krém. Potom zložíme z plameňa.

Na dno tortovej formy uložíme jeden plát cesta navrstvíme krém, cesto, opäť krém a takto pokračujeme, až kým neuložíme posledný plát. Zvyšný krém použijeme na pokrytie bokov torty.

Tortu necháme vychladnúť 1 hodinu pri izbovej teplote. Potom vložíme na noc odležať do chladničky.

Tortu môžeme ozdobiť polevou, alebo necháme len tak.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: hlebopechka

Najlepšie recepty na dnes