Vynikajúci dezert z ukrajinskej kuchyne, ktorý si určite získa aj vás. Lahodné makové cesto a mliečny krém tvoria dokonalú harmóniu chuti. Ochutnajte, určite nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
4 ks vaječných bielkov
4 žĺtky
100 g kr. cukru
100 g hladkej múky
130 g celého maku
1 bal. vanilkového cukru
100 g masla
Na krém:
6 ks žĺtkov
110 g kr. cukru
600 ml 33% smotany
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Žĺtky ušľaháme s polovicou cukru do peny. V inej miske ušľaháme bielky so zvyšným cukrom. V tretej miske zmiešame suché prísady – mak, múku a cukor.
Do žĺtkovej zmesi opatrne primiešame sneh a suché prísady. Veľmi opatrne premiešame, aby sme zachovali vzdušnú konzistenciu cesta.
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie pri teplote 175-180 stupňov približne 40-45 minút.
Korpus necháme vychladnúť vo forme a neskôr vyklopíme.
Rozdelíme na 4 alebo tri diely – podľa toho, akú veľkú formu na pečenie ste použili a aká je hrúbka korpusu.
V miske ušľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou do peny.
V inej miske privedieme smotanu do varu. Potom zložíme z plameňa. Pomalým prúdom lejeme do smotany žĺtkovú zmes za stáleho šľahania. Opäť preložíme na plameň a miešame, kým nevznikne hladký krém. Potom zložíme z plameňa.
Na dno tortovej formy uložíme jeden plát cesta navrstvíme krém, cesto, opäť krém a takto pokračujeme, až kým neuložíme posledný plát. Zvyšný krém použijeme na pokrytie bokov torty.
Tortu necháme vychladnúť 1 hodinu pri izbovej teplote. Potom vložíme na noc odležať do chladničky.
Tortu môžeme ozdobiť polevou, alebo necháme len tak.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: hlebopechka