Recept na tieto uhorky je starý už mnohé roky.
Pamätám si, že takto ich pripravovala už moja prababička.
Vždy boli vynikajúce.
Zvykli sme ich vyjedať rovno z pohára. :-)
Potrebujeme:
Uhorky
Cesnak
Kôpor
Čierne mleté korenie
Klinčeky
Bobkové listy
Štipľavú papriku
Nálev:
Voda
Ocot
Soľ
Postup:
Na prípravu používame väčšie uhorky s dĺžkou 10 až 15 cm.
Uhorky poriadne poumývame a odstopkujeme.
Umiestnime ich do 5 litrových pohárov.
Môžeme použiť aj drevené alebo kamenné nádoby.
Uhorky plníme do pohára.
Prekladáme ich s 3 strúčikmi rozkrájaného cesnaku, so 6 súkvetiami kôpru, 3 zrnkami čierneho korenia, 2 klinčekmi, 2 bobkové listami a s 1 rozkrájanou štipľavou paprikou.
Na vrch by sme mali dať súkvetie kôpru.
Uložené uhorky zalievame horúcim slaným nálevom.
Slaný nálev:
Na prípravu nálevu sa použijú 4 litre vody, pol litra 8% octu a 3 lyžice soli.
Povrch uhoriek zaťažíme, aby boli stále ponorené v náleve.
Takto sa vytvoria priaznivé podmienky pre rast baktérií na mliečne kvasenie.
Takto uložené uhorky, ktoré sa dajú konzumovať po dvoch až štyroch týždňoch (dĺžka závisí od miestnosti, v ktorej sú uložene).
Keď už majú korenistú chuť a sú sklovité musia sa skonzumovať.
Ak chceme vykvasené uhorky udržať dlhšie, treba ich opláchnuť, vložiť do umytých pohárikov zaliať vyššie uvedeným nálevom a sterilizovať 20 minút pri teplote 95°C.
Takto vám uhorky vydržia celý rok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)