plny-hrniec_transparent_negativ.png

UHORKY s cesnakom podľa 100 rokov starého receptu (BEZ CHÉMIE): Sú tak vynikajúce, že sa vyjedajú rovno z pohárov!

Recept na tieto uhorky je starý už mnohé roky.

 

 

Pamätám si, že takto ich pripravovala už moja prababička.

Vždy boli vynikajúce.

Zvykli sme ich vyjedať rovno z pohára. :-)

 

 

Potrebujeme:

Uhorky

Cesnak

Kôpor

Čierne mleté korenie

Klinčeky

Bobkové listy

Štipľavú papriku

Nálev:

Voda

Ocot

Soľ

Postup:

Na prípravu používame väčšie uhorky s dĺžkou 10 až 15 cm.

 

 

Uhorky poriadne poumývame a odstopkujeme.

Umiestnime ich do 5 litrových pohárov.

Môžeme použiť aj drevené alebo kamenné nádoby.

 

 

Uhorky plníme do pohára.

Prekladáme ich s 3 strúčikmi rozkrájaného cesnaku, so 6 súkvetiami kôpru, 3 zrnkami čierneho korenia, 2 klinčekmi, 2 bobkové listami a s 1 rozkrájanou štipľavou paprikou.

Na vrch by sme mali dať súkvetie kôpru.

 

 

Uložené uhorky zalievame horúcim slaným nálevom.

Slaný nálev:

Na prípravu nálevu sa použijú 4 litre vody, pol litra 8% octu a 3 lyžice soli.

Povrch uhoriek zaťažíme, aby boli stále ponorené v náleve.

 

 

Takto sa vytvoria priaznivé podmienky pre rast baktérií na mliečne kvasenie.

Takto uložené uhorky, ktoré sa dajú konzumovať po dvoch až štyroch týždňoch (dĺžka závisí od miestnosti, v ktorej sú uložene).

Keď už majú korenistú chuť a sú sklovité musia sa skonzumovať.

 

 

Ak chceme vykvasené uhorky udržať dlhšie, treba ich opláchnuť, vložiť do umytých pohárikov zaliať vyššie uvedeným nálevom a sterilizovať 20 minút pri teplote 95°C.

Takto vám uhorky vydržia celý rok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes