plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odložte si z úrody paradajok a uhoriek aj na zimu a pripravte si do pohárov tento skvelý šalát: V zime len otvoríte viečko!

Tento nakladaný šalát je veľmi chutný a je to skvelý spôsob, ako spracovať bohatú úrodu uhoriek a paradajok.

V lete si ho pripravíte do pohárov a v zime už len otvoríte.

Vyskúšajte a neoľutujete.

Postupujte podľa tohto jednoduchého návodu z portálu napadovy.blog.

Potrebujeme:

2 kg paradajok

1 kg uhoriek

Na každý litrový pohár:

1 bobkový list

5 guľôčok čierneho korenia

1/4 ČL horčičných semien

1 kvet kôpru

kúsok chrenového listu

1 PL oleja

Na nálev (1 l vody):

1 polievková lyžica soli

2 polievkové lyžice kryštálového cukru

50 ml octu

Postup:

 

 

Uhorky nemusia mať nevyhnutne dokonalý tvar, pretože ich budeme krájať na kolieska.

Paradajky sú vhodné úplne zrelé.

 

 

Poháre si sterilizujeme a viečka varíme 5 minút.

Na dno každého pohára položíme list chrenu.

Uložíme kvet kôpru, bobkový list a čierne korenie.

Nakoniec pridáme aj horčičné semienka.

 

 

Uhorky si dobre umyjeme.

Nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 5 mm.

Veľké paradajky môžeme nakrájať an 6 – 8 kusov.

 

 

Malé na polovice.

Poháre začneme plniť uhorkami pomocou lyžice.

Vrstvu zarovnéme tak, aby zaberali 1/3 pohára.

 

 

Potom navrstvíme paradajky, ale nie až po vrchný okraj pohára.

 

 

TIP: Zeleninu môžete ukladať aj striedavo po vrstvách. 

Pripravíme si nálev.

Do hrnca nalejeme vodu (na 5 pohárov použijeme 4 litre).

Potom pridáme soľ s cukrom a nálev privedieme do varu. 

Keď začne voda vrieť, prilejeme ocot a opäť privedieme do varu.

Poháre so zeleninou si vložíme do širšieho hrnca, ktorého dno prikryjeme utierkou. 

Naplníme ich vriacim nálevom asi do polovice a poháre prikryjeme viečkami. 

 

 

Teraz poháre zalejeme studenou vodou, necháme ju zovrieť a následne sterilizujeme po dobu 10 minút (2 l – 20 minút, 3 l – 30 minút).

Pre urýchlenie procesu môžeme prikryť hrniec pokrievkou. 

Po uplynutí doby sterilizácie vyberieme poháre z hrnca, dolejeme ich vrelým nálevom až po okraj a viečka dôkladne uzavrieme. 

Otočíme ich hore dnom a zabalíme do novín, aby sme skontrolovali, či sú naozaj dobre zavreté.

Následne ich zabalíme do teplej deky a necháme úlne vychladnúť po dobu 24 hodín. 

 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes