plny-hrniec_transparent_negativ.png

Uhorkovo-kapustový šalát v pohároch: Vydrží celý rok a netreba ho zavárať!

Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy. Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.

Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy. Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.

Potrebujeme:

2,5 kg uhoriek

1 kg cibule

5 kg kapusty

Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)

Nálev:

400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)

300-400 g kr. cukru

150 g soli

5 lyžičiek kyseliny citrónovej

4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete

Postup:

Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko. Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu. Dôkladne premiešame. Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa. Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov, zalejeme šťavou a dobre zavrieme. Skladujeme v komore so zaváraninami. Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: szekimama

Najlepšie recepty na dnes