Jednoduchý a originálny recept na tradičnú zeleninovú zmes.
Výborne sa hodí k rôznym jedlám, alebo ju môžete servírovať len tak s chlebom.
Úžasný recept na chutnú zeleninovú omáčku z youtube kanála Татьяна огородница.
Potrebujeme:
1 kg uhoriek
1 ČL soli
300 g cibule
300 g mrkvy
300 g sladkej papriky
300 g paradajok
60 g paradajkovej pasty
2-3 strúčiky cesnaku (stredne veľké)
70 ml slnečnicového oleja
20 g soli
Pálivá paprika (voliteľné)
40 g kryštálového cukru
1/2 ČL mletého čierneho korenia
15 ml octu
Postup:
Z uhoriek odstránime konce a ošúpeme.
Nakrájame ich na malé kocky.
Nakrájanú uhorku vložíme do misky.
Pridáme soľ.
Premiešame a necháme 20-25 minút odstáť.
Nakrájanú mrkvu pomelieme v mlynčeku na mäso.
Z papriky odstránime stonku a jadierka.
A pomelieme do samostatnej misky.
Do rovnakej misky pomelieme aj paradajky.
Pridáme paradajkovú pastu.
Dôkladne premiešame.
V rajnici zohrejeme olej.
Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu.
Na strednom ohni smažíme, kým nebude cibuľa priehľadná.
Šťavu z uhorky scedíme cez sitko a uhorku pridáme do rajnice.
Za občasného miešania varíme na strednom ohni 20-25 minút.
Potom pridáme paradajkovú zmes a zamiešame.
Nasypeme soľ, cukor, premiešame a bez pokrievky varíme asi 30 minút.
Po uplynutí doby pridáme do zmesi čierne korenie a pretlačený cesnak.
Nalejeme ocot a premiešame.
Varíme ešte asi 5 minút.
Horúcu pastu vložíme do sterilných pohárov.
Na pevno uzavrieme viečkom, prekryjeme dekou .
Necháme dobre vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: