Recept na toto hnojivo som našla v jednej skupine pre záhradkárov, kde sa vyzdvihovali jeho účinky na paradajky, papriky a tiež napríklad hortenzie.
Ja som vyskúšala aj na orchideu a čuduj sa svete, nahodila puky a krásne kvitne už 10 mesiacov.
Navyše, rastlina vyhnala ďalšiu kvitnúcu stonku a tak sa už teším na ďalšie kvietky.
Okrem toho hnojivo používam aj na už spomínanú papriku a paradajky. Iné hnojivá nepoužívam.
Moja skúsenosť je, že orchidea po dvoch týždňoch nahodila prvé puky a po ďalšej aplikácií už bola obsypaná kvetmi.
Čo potrebujete na výrobu hnojiva?
Potrebujeme:
kávovú usadeninu z jednej šálky kávy
3 banánovej šupky
3 vaječné škrupiny
1 liter vody
nádobu na skladovanie
mixér
Kávová usadenina
Obsahuje veľké množstvo dusíka, ktorý sa uvoľňuje postupne a vyživuje pôdu dlhodobo.
Ďalej obsahuje cenné minerálne látky ako horčík, drasík, fosfor a meď.
Banánové šupky
Obsahujú predovšetkým draslík, ďalej vápnik, horčík a fosfor.
Vďaka tomu dodávajú rastline silu a odolnosť proti škodcom a zároveň energiu pre kvitnutie.
Pre urýchlenie rastu malých sadeničiek použite nasledovne:
môžeme namočiť 2 banánoné šupky do asi 1 litra vody, nechať 2 dni a potom vodu používať k zalievaniu.
Vaječné škrupiny
Sú bohaté na vápnik a sú výborné ako hnojivo pre paradajky, papriky či baklažán.
Chránia tiež kvety pred uhnitím.
Ak ich nahrubo podrvíme a nasypeme okolo rastlín, slimáky sa tejto ostrej prekážke určite vyhnú.
Škrupiny sú skvelé aj na kompost.
Postup ako vyrobiť hnojivo?
Vaječné škrupiny starostlivo umyjeme a ideálne ešte zohrejeme v rúre (v mikrovlnnej stačí na 2 minúty) kvôli zneškodneniu baktérií a salmonely, banánové šupky nakrájame a spolu s kávovou usadeninou umiestnime do mixéra.
Pridáme trochu vody a zmixujeme na jemno.
Vzniknuté hnojivo prelejeme do fľaše, doplníme zvyškom vody a necháme 2 dni fermentovať. Potom môžeme používať.
Použitie
1 krát za 15 dní – pred kvitnutím a počas neho
Uchovávame v chladničke