Účinný prostriedok na kvitnutie orchideí

10766

Recept na toto hnojivo som našla v jednej skupine pre záhradkárov, kde sa vyzdvihovali jeho účinky na paradajky, papriky a tiež napríklad hortenzie. Ja som vyskúšala aj na orchideu a čuduj sa svete, nahodila puky a krásne kvitne už 10 mesiacov.

Navyše, rastlina vyhnala ďalšiu kvitnúcu stonku a tak sa už teším na ďalšie kvietky. Okrem toho hnojivo používam aj na už spomínanú papriku a paradajky. Iné hnojivá nepoužívam. Moja skúsenosť je, že orchidea po dvoch týždňoch nahodila prvé puky a po ďalšej aplikácií už bola obsypaná kvetmi.

Foto: tjn

Čo potrebujete na výrobu hnojiva?

Potrebujeme:

kávovú usadeninu z jednej šálky kávy

3 banánovej šupky

vaječné škrupiny

1 liter vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

nádobu na skladovanie

mixér

Foto: tjn

Kávová usadenina

Obsahuje veľké množstvo dusíka, ktorý sa uvoľňuje postupne a vyživuje pôdu dlhodobo. Ďalej obsahuje cenné minerálne látky ako horčík, drasík, fosfor a meď.

Banánové šupky

Obsahujú predovšetkým draslík, ďalej vápnik, horčík a fosfor. Vďaka tomu dodávajú rastline silu a odolnosť proti škodcom a zároveň energiu pre kvitnutie. Pre urýchlenie rastu malých sadeničiek použite nasledovne – môžeme namočiť 2 banánoné šupky do asi 1 litra vody, nechať 2 dni a potom vodu používať k zalievaniu.

Vaječné škrupiny

Foto: tjn

Sú bohaté na vápnik a sú výborné ako hnojivo pre paradajky, papriky či baklažán. Chránia tiež kvety pred uhnitím. Ak ich nahrubo podrvíme a nasypeme okolo rastlín, slimáky sa tejto ostrej prekážke určite vyhnú. Škrupiny sú skvelé aj na kompost.

Postup ako vyrobiť hnojivo?

Foto: tjn

Vaječné škrupiny starostlivo umyjeme a ideálne ešte zohrejeme v rúre (v mikrovlnnej stačí na 2 minúty) kvôli zneškodneniu baktérií a salmonely, banánové šupky nakrájame a spolu s kávovou usadeninou umiestnime do mixéra.

Pridáme trochu vody a zmixujeme na jemno. Vzniknuté hnojivo prelejeme do fľaše, doplníme zvyškom vody a necháme 2 dni fermentovať. Potom môžeme používať.

Použitie

  • 1 krát za 15 dní – pred kvitnutím a počas neho
  • Uchovávame v chladničke
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár