Účinné hnojivo pre izbové rastliny: Aplikujte ho vo februári a budete mať výstavné kvety!

Skúsení pestovatelia nepoužívajú na hnojenie izbových rastlín len komerčné hnojivá.

 

 

V dnešnom článku sa dozviete, ako si pripraviť účinné hnojivo na báze glukózy. 

Toto hnojivo sa odporúča podávať hlavne počas zimných mesiacov, kedy rastliny neprijímajú dostatok slnečného žiarenia, čo spomaľuje proces fotosyntézy.

 

 

Na základe informácií z portálu retete-usoare je február ideálny mesiac, kedy aplikovať práve toto hnojivo a dodať rastlinám všetko, čo pred príchodom jari potrebujú.

V tomto období sa cukor v rastlinnom tkanive spaľuje zvýšenou rýchlosťou, takže nastáva úloha doplniť tento nedostatok glukózou. 

Poskytne rastlinám efektívny zdroj energie, rastu a rozvoja.

Zlepší tiež kvalitu listov.

 

 

Glukóza sa môže podávať dvoma spôsobmi:

 

1. Spôsob

Nasypte lyžičku cukru na povrch rastlinného substrátu (1 lyžičku na 1 črepník), potom navlhčite čistou vodou. 

 

 

2. Spôsob

Zrieďte jednu tabletu glukózy v jednom litri vody.

Ak používate tekutý prípravok v ampulkách, potom budete potrebovať 1 ml 40% glukózy.

Toto hnojivo aplikujte ku koreňom. 

 

 

Pozor ale na dodržiavanie všetkých zásad a odporúčaní, pretože ak to s podávaným množstvom glukózy preženiete, rastlinám to môže uškodiť. 

Ich korene môžu začať plesnivieť alebo sa okolo nich môže objaviť nepríjemný hmyz.

Preto dodržiavajte správne dávkovanie a správny postup.

Ďalšie triky s cukrom

 

 

Cukor má doma hádam každý, neuveríte, aký užitočný a nápomocný vám môže byť aj mimo kuchyne.

Zbaví vás mravcov

 

Foto: pixabay

 

Stačí pár lyžíc cukru, medu a voda. Túto zmes zohrievame na panvici, kým sa cukor nerozpustí.

Potom do nej namočíme pásy z papiera na pečenie, ktoré následne zavesíme tam, kde to potrebujeme.

Cukrovú zmes môžeme tiež vyliať do nádob a umiestniť ich do blízkosti nášho posedenia. Za pár minút je tak účinný lapač hmyzu na svete.

 

 

Návod, ako sa zbaviť mravcov za 1 noc

Ak zmiešate cukor s bóraxom, získate nasilnejšiu zbraň proti mravcom.

Nielen že mravce v byte sa stratia, ale pešiaci túto zmes zanesú aj do mraveniska a zbavíte sa tak problému ako takého.

Potrebujeme:

1 šálku teplej vody

½ šálky cukru

2 lyžice Boraxu

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a potom do zmesi namočíme vatové tampóny.

Tampóny uložíme do blízkosti cestičiek mravcov alebo miest, kde ste ich v domácnosti videli.

Ráno uvidíte v okolí pasce mŕtve mravce. Táto pasca funguje skutočne skvele!

Zázrak pre ochideu

Foto: tjn

Na čo funguje cukor?

na zvädnuté rastliny,

na rastliny, ktoré ste nechtiac poškodili pri manipulácií,

na rastliny, ktoré dlho nekvitli,

na staršie rastliny, ktorým chýba energia.

Ako na to?

V litri vody som rozpustíme 1 lyžičku cukru a do tohoto kúpeľa som ponorila orchideu a nechala máčať asi 8-9 hodín (uvádza sa, že sa môže nechať aj celý deň). Potom som ju ešte na hodinu namočila do odstátej vody.

To je všetko, keď som ju vybrala z vody, uložila som ju na obvyklé stanovisko a hneď som si všimla, že listy má plnšie a aj kvety sa zdvihli.

Na druhý deň už vyzerala už oveľa lepšie a postupne sa úplne zotavila – pre moju sestru zázrak, pre mňa jednoducho cukor.

Pomôže s parazitmi a extra výživa

 

Foto: tjn

Vädnú vám kvety a neviete čo s tým?

Posvieťte si lepšie na ich korene, problémom môžu byť hlísty, ktoré ich napádajú.

Skúste preto do zeminy pridať cukor, ktorý podporí aktivitu prospešných baktérií a mikroorganizmov.

Tie sa postarajú o maximálne nepriateľské prostredie pre ďalšie hlísty.

Cukor je vhodné spolu s octom pridávať raz za čas do vody pri bežnom polievaní.

Približne dve lyžice cukru a dve lyžice octu na pol litra vody vám zabezpečia extra výživu pre kvety.

A aby boli také krásne nielen v záhrade, ale aj vo váze, cukor s octom pre dlhšiu čerstvosť pridajte aj do nej.

Na hojenie rán

 

Foto: pixabay

Presne takto môžeme pomenovať kryštálový cukor, ktorý máme na stole.

Ak sa totiž poraníme a vytvorí sa nám malá ranka, stačí si ju vraj opláchnuť, nasypať na ňu trošku cukru a prelepiť leukoplastom.

Cukor urýchli hojenie a mal by zmierniť bolesť.

Taktiež je záchranou pre „hladošov“, ktorí nevedia vydržať, a chutnajú jedlo za horúca.

Prvou pomocou v prípade popáleného jazyka môže byť práve lyžička cukru, ktorú si necháme rozpustiť v ústach.

Pomôže so škvrnami od trávy

 

Foto: tjn

Cukor si tiež skvele poradí so škvrnami. Odstráni napríklad tie od trávy, a to bez únavného drhnutia.

Ak aj váš potomok prišiel so zelenými kolenami, nerozčuľujte sa a zoberte si na pomoc cukor.

Ako na to? Zmiešajte pol šálky kryštálového cukru s takým množstvom vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota.

Hustú kašičku potom naneste priamo na škvrnu.

Nechajte jednu až dve hodiny pôsobiť, a potom odev bežným spôsobom vyperte. Nežiaduce škvrny by mali byť preč!

Peeling

Pracovali ste v dielni alebo na záhrade a potrebujete si poriadne umyť ruky?

Lenže nie je po ruke kefka? Siahnite po troche cukru.

Namydlite ruky s cukrom a doprajte si taký malý prírodný peeling.

Preč s muchami

Foto: pixabay

Otravujú vám doma život muchy aj malé mušky? Vytvorte si prírodnú Mucholapku.

Zmiešajte dva diely cukru s jedným dielom vody. Uvarte sirup, dajte ho vychladiť a nakoniec ho nalejte do keramickej misky a umiestnite napríklad na parapet. Budete prekvapení, ako tento sirup bude účinkovať.

Muchy a mušky by sa mali chytiť do pasce a vám dajú pokoj.

Zbaví vás švábov a chrobákov v byte

Pripravte švábom chutnú večeru, alebo skôr poslednú večeru.

Zmiešajte rovnaký diel cukru a prášku do pečiva a posypte tým oblasť, kde sa nevítaní návštevníci najčastejšie nachádzajú.

Cukor chrobáky pritiahne a prášok do pečiva ich vyhladí.

Túto zmes často vymieňajte.

Odmastí

Foto: pixabay

Aj keď bývajú ruky z cukru lepkavé, pri odstraňovaní mastnoty je jednotkou.

Skúste si znečistené ruky umyť v cukrovej vode a nepríjemná mastnota pôjde kade ľahšie.

Potom však nezabudnite na dôkladné opláchnutie čistou vodou.

Pohltí pachy

Cukor výborne likviduje zápach v nádobkách, v ktorých napr. uskladňujete potraviny.

Cukor stačí do nich len nasypať a nechať pôsobiť.

Nemusíte mu nijako pomáhať, pretože cukor dokáže priam zázračne pohltiť pachy a to aj z aromatických jedál a korenín.

Text: redakcia

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie