zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Na čo všetko pomáha žihľava? Pozrite sa na jej liečivé účinky a naučte sa pripraviť žihľavovú šťavu!

Žihľava je známa ako burina a patrí k tým najhorším, pretože pri dotyku pŕhli.

Ide však o cennú liečivú rastlinu, dostupnú v celej krajine.

Nájdete ju na lúkach, na okraji lesov, aj v záhradách.

 

 

Vďaka portálu stronazdrowia sa dozviete viac o jej liečivých účinkoch, aj to, ako z nej vyťažiť maximum.

Vďaka množstvu zdraviu prospešných zlúčenín je žihľava nápomocná pri posilňujúcich, detoxikačných, protialergických a protireumatických kúrach.

V tomto článku sa dozviete, aké sú jej vlastnosti.

Vysvetlíme vám, kedy si pripraviť žihľavový čaj, jesť čerstvé listy, vytlačiť z nich šťavu alebo získať extrakty.

Je dôležité vedieť, ako treba dávkovať žihľavu, ako ju konzumovať a nemenej dôležité je aj poznať jej možné vedľajšie účinky.

 

 

Aké účinné látky obsahuje žihľava?

Liečivé vlastnosti žihľavy boli známe už v staroveku.

Rastlinu odporučil okrem iných aj Hippokrates, ktorý poukázal na jej neoceniteľnú hodnotu pri podpore vitality organizmu.

Listy žihľavy obsahujú veľa bioaktívnych látok dôležitých pre zdravie a krásu.

Sú dobrým zdrojom vitamínu B5 (kyseliny pantoténovej) a v surovom stave aj vitamínu C.

Spomedzi cenných prvkov obsahuje najviac: mangán, železo, vápnik, kremík, horčík, selén, zinok a meď.

Bylina je bohatá na organické kyseliny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.

Zelenú farbu listov žihľavy dodáva chlorofyl, ale rastlina je zdrojom aj karotenoidov z čeľade xantofylov.

 

 

Vlastnosti žihľavy využívané v medicíne

Žihľava vďačí za svoje vlastnosti živinám s biologickými účinkami.

Má diuretické vlastnosti , čo znamená, že jej konzumácia zvyšuje tvorbu moču.

Pitie žihľavy sa odporúča pri zápaloch močového ústrojenstva (napr. cystitída), pretože zintenzívnením vylučovania moču pomáha vyplavovať baktérie v močových cestách.

Žihľava sa odporúča aj ľuďom, ktorí majú problém so zadržiavaním vody v tele, t.j. opuchy, ľuďom s hypertenziou a ako adjuvans pri liečbe pacientov s obličkovými kameňmi.

Žihľavový čaj pomáha znižovať opuchy tela.

 

 

V druhej polovici menštruačného cyklu je užitočné piť žihľavu, pretože v luteálnej fáze prebieha zadržiavanie podkožnej vody v tele ženy.

Ľudia s hypertenziou môžu piť žihľavovú šťavu alebo žihľavový čaj na zníženie vysokého krvného tlaku spôsobeného hromadením vody v tele a zníženým vylučovaním moču.

Podávanie 15 ml žihľavovej šťavy trikrát denne ľuďom s kardiovaskulárnym zlyhaním pomohlo zvýšiť množstvo moču až o 20 percent!

Žihľava pomáha pri neduhoch tráviaceho ústrojenstva, ako sú poruchy trávenia či hnačky, pretože ide o bylinku s miernym účinkom, ktorá zlepšuje trávenie.

Odporúča sa ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi.

Kombinácia pitia žihľavy so stravou s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín pomáha znižovať cholesterol bez užívania liekov (statínov).

Je tiež užitočná pre ľudí s cukrovkou, pretože pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

 

 

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom, čerstvá žihľava posilňuje a stimuluje imunitný systém.

Flavonoidy a lektíny obsiahnuté v listoch sa používajú ako pomocné látky pri liečbe autoimunitných ochorení, ako je lupus.

Žihľava má tiež antibakteriálny účinok a je skvelá na akné (používa sa ako tonikum) a používa sa lokálne na podporu hojenia rán.

Čerstvá žihľava má tiež antialergické vlastnosti, čo je spôsobené obsahom protizápalových a antihistamínových zlúčenín.

Podobne funguje aj kvalitný extrakt z rastliny.

Žihľava pôsobí priaznivo pri reumatoidnej artritíde.

Extrakt z koreňa žihľavy je bohatý na látky, vďaka ktorým táto bylina pôsobí protizápalovo.

 

 

Naozaj funguje žihľava na chudnutie?

Žihľava na chudnutie sa často používa ako súčasť zdravej výživy.

Žihľavová šťava a žihľavový čaj pomáhajú očistiť telo od toxínov prostredníctvom diuretických a antioxidačných účinkov.

Veľa ľudí pije žihľavu na chudnutie, no žihľava podporuje len stratu vody z tela.

Hoci to môže viesť k strate hmotnosti, strata kilogramov je dočasná, pretože nie je výsledkom straty telesného tuku.

Aby ste spálili tuk natrvalo, musíte prijať menej energie, ako vaše telo vydá počas dňa.

Pomáha aj zvýšenie dennej fyzickej aktivity, pretože vďaka tomu telo spáli (v závislosti od zvolenej formy cvičenia) veľké množstvo energie, teda kilokalórií.

 

 

Ako používať žihľavu na vlasy?

Žihľavová šťava vylisovaná z čerstvých listov, ako aj žihľavový nálev sú bylinné prípravky, ktoré možno použiť na starostlivosť o vlasy.

Vnútorne pôsobí žihľavový čaj.

Oplatí sa ho piť raz denne, aby ste posilnili vlasové cibuľky zvnútra.

Žihľava na vlasy vo forme vlasových oplachov je jedným z najlepších (a najlacnejších) domácich prostriedkov na zlepšenie stavu vlasov a urýchlenie ich rastu.

Čo dokáže žihľava s vlasmi:

  • posilňuje vlasové cibuľky
  • zabraňuje nadmernému vypadávaniu vlasov
  • pomáha bojovať proti lupinám
  • redukuje mastnú pokožku hlavy (je častou zložkou šampónu určeného na starostlivosť o mastné vlasy)
  • robí vlasy vyživenými a lesklejšími

 

 

Žihľavový nálev (pripravený ako žihľavový čaj) sa môže použiť na opláchnutie pokožky hlavy po šampónovaní a aplikácii vlasového kondicionéra.

Za týmto účelom by sa po opláchnutí kozmetiky mali vlasy opláchnuť odvarom zo žihľavy.

Koncentrovaný nálev (žihľavový čaj pripravený s polovičným obvyklým množstvom vody) možno použiť ako vlasovú vodu, ktorú treba vmasírovať do pokožky hlavy.

Takáto masáž končekmi prstov 1-2 minúty denne zlepšuje krvný obeh v pokožke hlavy, okysličuje a vyživuje vlasové cibuľky.

Vďaka tomu vlasy rastú rýchlejšie, sú kvalitnejšie a vyzerajú zdravšie.

Účinky možno pozorovať približne po mesiaci pravidelnej starostlivosti.

Dávkovanie žihľavy a prípravkov s obsahom extraktu z tejto rastliny

 

 

Žihľavový čaj je bezpečný aj pre tehotné ženy.

Priaznivý účinok sa pozoruje pri pití 1-2 pohárov žihľavového nálevu denne.

Neodporúča sa piť veľké množstvo kvôli silnému diuretickému účinku.

Liečba by mala trvať až 4 týždne.

Na prípravu odvaru z listov žihľavy zalejte asi 2 polievkové lyžice čerstvých alebo sušených listov 2 šálkami vriacej vody a celé to povarte na miernom ohni 5 minút.

Potom sa má odvar nechať 10 minút lúhovať a precediť.

 

 

Jednoduchší a rýchlejší spôsob prípravy žihľavového čaju je príprava nálevu:

1 polievkovú lyžicu suchých alebo niekoľko čerstvých listov zalejte vriacou vodou a nechajte prikryté asi 10 minút.

Čaj sa dá pripraviť aj z čerstvých lístkov, ktoré sú ideálne aj na doma vylisovanú šťavu (napr. v kombinácii s jablkovou šťavou), ale aj do jarných šalátov.

V období hojnosti mladých lístkov žihľavy po nich môžete siahnuť aj každý deň po dobu 1-2 týždňov, aj keď ako pri všetkom, aj v jej množstvách by ste mali dodržiavať zdravú striedmosť.

Extrakt z koreňa žihľavy je možné zakúpiť vo forme kapsúl a tabliet (doplnok stravy).

Prípravky so žihľavou by sa mali dávkovať v súlade s pokynmi výrobcu.

Žihľavovú šťavu je možné užívať v dávkach cca 20 ml denne, alebo podľa odporúčania na obale produktu.

Kontraindikácie liečby žihľavou a požadované opatrenia

 

 

Žihľavu možno bezpečne použiť ako prírodný liek na mnohé choroby.

Doteraz neboli zaznamenané žiadne negatívne alebo škodlivé účinky žihľavy na ľudský organizmus.

Napriek tomu sa v prípade zdravotných komplikácií pred užívaním žihľavy poraďte so svojim lekárom.

Pripravte si skvelý žihľavový sirup s citrónom bez konzervantov

Žihľavový sirup s citrónom príjemne osvieži a určite si ho obľúbite.

 

 

Okrem toho, že je veľmi chutný, je úplne bez konzervantov.

Preto je oveľa zdravší, ako bežné sirupy z obchodu.

Milujú ho deti, aj dospelí!

 

Potrebujeme:

4 l vody

60 vrcholcov mladej žihľavy

6 balíčkov kyseliny citrónovej

1 kg citrónov (chemicky neošetrených)

2,5 kg kryštálového cukru alebo 2 kg medu

Postup:

Vodu nalejeme do hrnca a privedieme do varu.

Následne vypneme.

 

 

Žihľavu namočíme do vriacej vody (nevaríme).

Pridáme 6 vrecúšok kyseliny citrónovej.

Necháme 24 hodín stáť. 

 

 

Citróny si umyjeme.

Nakrájame aj s kôrou na menšie kúsky.

Vložíme do mixéra. 

Rozmixujeme na kašu.

Pridáme ich k žihľave.

 

 

Sitko si pokryjeme gázou a vzniknutú zmes prefiltrujeme do čistého hrnca.

Nasypeme cukor a miešame tak dlho, kým a úplne nerozpustí (môžeme použiť aj med).

 

 

Následne prelejeme sirup do sterilizovaných sklenených fliaš.

Skladujeme v chladničke. 

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie