zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Nepriateľ rakoviny a cholesterolu. Toto superovocie rastie aj na Slovensku a veľa ľudí o ňom stále nevie!

Mini kivi sa teší stále väčšej popularite.

Je príbuzné dobre známeho kivi s chlpatou šupkou, ale je menšie a dá sa jesť celé. 

Mnohí o ňom nikdy nepočuli, a pritom je to ovocie, ktoré má úžasné účinky na naše zdravie.

 

 

Ako uvádza portál haps, oplatí sa ho konzumovať na pravidelnej báze, pretože je nielen mimoriadne chutné, ale aj mimoriadne zdravé. 

Výskumy okrem iného ukázali, že majú protirakovinový účinok a pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu.

Toto super ovocie je práve v sezóne, takže je najvyšší čas ho spoznať.

Mini kivi je lepšie ako kivi a zdravšie ako mnohé druhy ovocia.

Mini kivi dozrieva na jeseň a v predaji je väčšinou od septembra do novembra.

Ešte pred piatimi rokmi bolo mini kivi takmer neznáme ovocie, takže môžeme povedať, že súčasné výsledky sú obrovským úspechom.

Mini kivi je skutočná bomba chuti a zdravia.

 

 

Aj keď ovocie môže vyzerať ako výsledok experimentu, vzniklo 100% prirodzene, bez ľudského zásahu.

Má veľkosť hrozna a na rozdiel od svojho väčšieho bratranca sa dá zjesť vcelku aj s jemnou šupkou.

Bobule sú šťavnaté a chutia ako kivi, hoci tí, čo ich jedli, tvrdia, že sú ešte lepšie – sladšie a aromatickejšie.

Mini kivi pôsobí ako zabijak rakovinových buniek.

Je tiež plné lapačov voľných radikálov.

Výborná chuť teda nie je jedinou výhodou tohto chutného ovocia.

Je plné cenných látok, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus.

Niektoré výskumy ukázali, že chránia obehový systém a pečeň pred ukladaním cholesterolu.

 

 

Je tiež cenným zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje činnosť tráviaceho systému.

Takzvaná rozpustná vláknina znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, zatiaľ čo nerozpustná vláknina znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a odstraňuje zápchu.

Toto superovocie obsahuje aj enzým nazývaný aktinidín, ktorý pomáha pri trávení.

 

 

Mini kivi dodáva telu množstvo vitamínov.

Vitamín A je zodpovedný za zdravé kosti a zuby, udržuje pokožku a zrak v dobrej kondícii a vitamín C podporuje náš imunitný systém.

Ovocie obsahuje aj veľa vitamínov skupiny B, najmä vitamín B8.

Je mimoriadne dôležitý, pretože okrem iného reguluje fungovanie nervového systému a pomáha predchádzať depresii.

 

 

Ovocie sa tiež považuje za silného protivníka rakovinových buniek.

Protirakovinové vlastnosti má aj už spomínaný dôležitý vitamín B8, pričom vitamín C obsahuje cenné antioxidanty.

Mini kivi je zdrojom polyfenolov (napr. flavonoidov, ktoré sú v šupke hojne zastúpené), ktoré sa nazývajú lapače voľných radikálov.

Keď je voľných radikálov v tele nadbytok, rýchlejšie starneme a sme náchylnejší na rakovinu.

Riziko vzniku niektorých druhov rakoviny znižujú aj karotenoidy, na ktoré sú plody mini kivi tiež bohaté – obsahujú luteín a betakarotén.

Mini kivi je bohatým zdrojom minerálov a obsahuje okrem iného draslík, horčík, železo, vápnik a meď.

Prvý z nich reguluje krvný tlak, druhý sa podieľa na správnom fungovaní srdca a svalov.

 

 

Železo zabraňuje vzniku anémie a vápnik je zodpovedný za pevné a zdravé kosti a zuby.

Meď je zasa súčasťou krvotvorných procesov a priaznivo pôsobí na mozog a imunitu.

Nielen na jeseň sa oplatí siahnuť po tomto chutnom ovocí, ktoré posilní telo a zvyšuje jeho obranyschopnosť. 

 

 

Protirakovinová diéta – čo to znamená?

Na tomto mieste sa oplatí vysvetliť, čo to vlastne protirakovinová diéta je.

Doteraz nebola vyvinutá žiadna diéta, ktorá by mala liečivé vlastnosti a pomohla prekonať chorobu.

Ani zdravý životný štýl a správna výživa na 100% nezabráni ochoreniu.

Existujú však určité produkty, ktorých konzumácia znižuje riziko rakoviny a chráni organizmus pred vznikom rakoviny.

 

 

Sú bohaté na látky a zlúčeniny (vrátane antioxidantov), ​​ktoré znižujú riziko rozvoja rakovinových buniek a metastáz.

Do tejto skupiny patrí okrem iného ovocie ako jablká, čučoriedky, čerešne, černice, maliny, granátové jablko, brusnice, jahody, papája, melón, vodný melón, citrusové plody a hrozno.

Do jedálnička sa oplatí zaradiť aj zeleninu, ako je karfiol, brokolica, ružičkový kel a repa.

 

 

Odporúča sa tiež jesť reďkovky, chren , sóju a čakanku.

Zlá strava je takmer z 30 % príčinou vzniku rakoviny a je to druhý faktor hneď po fajčení.

Čo robiť s mini kivi?

Mini kivi nemusíte jesť len surové.

Ovocie sa hodí aj do ovsených vločiek, smoothies a palaciniek.

 

 

Skvele sa hodí aj ako prísada do koláčov a zákuskov.

Môžu sa pridávať do šalátov, pripravovať z nich pochutiny alebo konzervy, napríklad džemy a sirupy. 

Dobrú chuť a veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie